Newsflash
OPINII

Dezinfectanții și medicina dentară

Dezinfectanții și medicina dentară
   Dezinfectanții în medicină sunt o condiție sine qua non a asistenței medicale moderne. Trăim în aceste zile dramatica dezbatere a problemei dezinfectanților, iar media s-a gândit, în scurt timp, și la medicina dentară. Am considerat nepotrivită atitudinea dușmănoasă cu care era abordată tema. Premisa de la care se pleacă este că sigur pot fi găsiți niște vinovați și aceștia trebuie aduși în piața publică pentru lapidare. Abia ulterior se va stabili dacă au fost cu adevărat vinovați. Dar medicina dentară nu are directori de spitale, medicii dentiști au condiții specifice și dificile pentru exercitarea profesiei lor, iar dezinfectanții nu sunt în afara preocupărilor și existenței lor profesionale. Această problemă a dezinfectanților se pune însă altfel atunci când este vorba despre stomatologie. Evident că utilizarea lor are deziderate similare cu cele din medicină, dar există și unele particularități.
     În primul rând, nu se poate discuta de infecții nosocomiale în sensul acestei noțiuni. Siguranța pacienților și personalului trebuie garantate în condițiile specifice unui serviciu medical ambulatoriu. Există trei aspecte pentru dezinfectanți: compoziția, respectiv proveniența lor, achiziționarea acestora și utilizarea lor. Toate acestea au fost amplu discutate în media, în contextul utilizării dezinfectanților în spitale. Medicina dentară este o profesie liberală și, ca urmare, trei sferturi din medici își administrează propriile cabinete. Ceilalți, în general tinerii absolvenți, lucrează în cabinetele colegilor. Numărul medicilor dentiști angajați în sistemul bugetar este foarte mic, sub 3%. Așadar, medicii dentiști sunt manageri, directori medicali, birou de achiziții, control financiar intern, dar și utilizatorii nemijlociți ai produselor achiziționate. Sau poate sunt în incompatibilitate să semneze achiziționarea produselor pentru ei înșiși? Să nu uităm că nu puțini sunt cei care lucrează singuri. Motivațiile și consecințele unei decizii administrative în acest context sunt ușor de intuit. Șpaga sau orice influențe neprincipiale nu sunt operaționale, deoarece efectele negative, dacă ar exista, ar fi suportate de titularii cabinetelor și de utilizatorii produselor care sunt de regulă aceeași persoană. Pe de altă parte, consecințele utilizării dezinfectanților se răsfrâng, în primul rând, asupra lor și a personalului care lucrează în cabinetele lor. În acest sens, nu există intermediari. Ce l-ar putea determina pe un medic dentist să cumpere, la întâmplare, dezinfectanți de calitate îndoielnică, având în vedere că prima persoană protejată prin efectele produsului este chiar medicul. Iar aici nu există compromisuri – un dezinfectant nu poate fi eficient pentru medic și ineficient pentru pacient. Oare un patron de restaurant ar mânca din produsele neconforme pe care le oferă clienților? Evident că niciodată.
     Produsele comercializate de controversata firmă de profil nu au fost prezente în medicina dentară. Nu am informația că ar fi utilizatori ai acestor produse printre medicii dentiști. Poate că produsele controversate nu erau în ofertele destinate cabinetelor stomatologice, tocmai datorită premiselor mai sus enunțate. Oferta pe piață de astfel de produse este diversificată și producătorii prezenți pe piața românească sunt concerne puternice pe piața europeană. Medicii dentiști aleg acele produse și materiale care conferă certitudinea unui rezultat optim la utilizare. Produsele ieftine nu pot fi și performante. Stomatologii sunt extrem de atenți și circumspecți atunci când aleg un produs. Există chiar tendința selectării produselor de calitate și cu referințe foarte bune pe piața europeană. O bună parte din instrumentele folosite în cabinetele dentare sunt sterilizate de producători și devin consumabile de unică folosință. Chiar și renumita turbină, cunoscută de copii ca „albinuță“, se livrează și sub forma unor modele de folosință individuală, respectiv doar pentru un singur pacient, ca piesă de unică folosință.
     Răspunderea privind actul medical în medicina dentară revine în totalitate medicilor dentiști. Aceștia reprezintă personalul medical care acordă serviciul, dar tot ei sunt și furnizorii de servicii. Răspunderea este dublă. În acest context, utilizarea unor produse nesigure, motivată de prețul scăzut, nu va convinge niciodată un medic dentist. Evident, pacienții pot fi liniștiți din acest punct de vedere. De altfel, consumatorii de servicii stomatologice din România au încredere în medicii dentiști și în calitatea serviciilor care le sunt oferite. Conform rezultatelor unui sondaj de opinie realizat la nivel național de IRES la solicitarea CMD Cluj, 83% din consumatorii de servicii medicale stomatologice au aprecieri foarte bune și bune pentru medicii dentiști și 76% consideră că beneficiază de condiții optime în cabinetele dentare din România. Preocuparea medicilor dentiști pentru calitatea materialelor folosite pentru dezinfecție în cabinetele dentare este constantă și conferă pacienților încredere din acest punct de vedere. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe