Newsflash
Diverse

Realităţile unui domeniu controversat

de Dr. Sebastian POP - dec. 13 2011
Realităţile unui domeniu controversat
   Chirurgia vaginală estetică a devenit tot mai populară în America ultimilor cinci-zece ani – dar la fel s-a întâmplat şi în Europa –, nu în ultimul rând datorită mass-mediei, printr-o serie de „showuri medicale“, precum „Dr. 90210“ ş.a. Evident că nu a întârziat să apară nici presa negativă sau controversele! În absenţa unei pregătiri specifice în cadrul rezidenţiatului, la fel ca în cazul tuturor procedeelor estetice, este întotdeauna nevoie de o pregătire specifică, prin cursuri sau postgraduate training-uri oferite de instituţiile abilitate în acest sens.
   Adesea însă, din nefericire, serviciile acestea sunt oferite pacientelor de aventurieri mult prea puţin pregătiţi, iar rezultatele intervenţiilor au condus la dispute care par interminabile. Am spicuit din presa existentă declaraţia Comitetului de opinie al Congresului American de Obstetrică şi Ginecologie din 2007, în care se publica un raport extrem de nefavorabil referitor la „rejuvenarea vaginală“ sau „procedee de cosmetică vaginală“, şi alte articole de acest gen, precum cel din Cosmopolitan (ediţia americană) din ianuarie 2010, intitulat „Vaginas under attack… don’t let your greedy gynecologist talk you into this horrible mistake“. Însumând argumentele apărute de-a lungul ultimilor ani împotriva cosmeticii vaginale, am putea enumera: lipsa indicaţiei medicale, absenţa studiilor care să arate că metodele sunt sigure şi eficiente, lipsa educaţiei specifice prin care o femeie să diferenţieze între „normal“ şi „anormal“ în ce priveşte forma sau dimensiunile labiilor, nevoia de consiliere psihologică, faptul că medicii (aici ţin să menţionez că este vorba doar despre cei din America şi arareori din vestul Europei) promovează nişte idealuri nerealiste sau fac acest tratament doar pentru bani, fiind lipsiţi de etică, iar femeile aleg acest tip de tratament doar din cauza presiunilor societăţii. Luând pe rând aceste argumente, pot spune că, deşi nu există o indicaţie medicală pentru labioplastie unanim recunoscută, acest tratament trebuie pus pe o treaptă egală cu augmentarea de sâni, rinoplastia sau alte manevre pur cosmetice. Nu există scopul de a stabili o indicaţie medicală pentru labioplastie, însă este în afara oricărui dubiu că există un număr crescut de femei care au un disconfort semnificativ în timpul efectuării exerciţiilor fizice sau a activităţilor sexuale, uneori chiar în menţinerea unei igiene corespunzătoare. Dar cel mai important factor este felul în care se percepe o persoană pe sine, în momentul în care alege să recurgă la o astfel de manevră şi cred că această intervenţie poate îmbunătăţi încrederea de sine a unei femei.
   Lipsa studiilor sau a eficienţei tratamentului în ce priveşte aceste intervenţii este urmarea faptului că nu există suficienţi medici care să îşi prezinte cazurile, motivele fiind, pe de o parte, financiare, pe de alta – tehnica folosită. Convingerea mea este că numărul de paciente care au beneficiat de acest tratament şi sunt mulţumite de rezultatul final nu poate fi ignorat atunci când vorbim de efectuarea unei proceduri de cosmetică vaginală.
   Vorbind despre siguranţă, aş menţiona doar că, la fel ca în cazul altor manevre estetice, meticulozitatea, buna pregătire, cunoaşterea şi respectarea anatomiei locale feresc un medic experimentat de rezultate nedorite. O bună parte dintre cei ce se pronunţă împotriva tratamentelor se folosesc de argumente mai mult imaginare: probleme precum durere postintervenţie, deficit de ţesut, desfigurare sau pierderea funcţiei sexuale, nesusţinute de observaţii clinice. Acestea sunt de obicei temerile acelora care nu susţin acest tip de intervenţie.
   Având un cabinet dermatologic şi o pregătire intensivă în domeniul esteticii medicale, am participat la cursul de labioplastie pentru a-mi îmbunătăţi aptitudinile în ce priveşte această tehnică, pe care o consider un serviciu de mare valoare din lista celor oferite de cabinetul meu. În afara chirurgiei dermatologice de tip „slow Mohs“, pentru tumori cutanate, pe care o practic de la începutul rezidenţiatului meu, am adăugat şi componenta de „estetică vaginală“ manevrelor dermato-estetice oferite.
   Dorind să aduc în discuţie pregătirea chirurgicală necesară pentru efectuarea unei proceduri de labioplastie, ţin să subliniez, la fel cum s-a făcut şi la CAVS 2011 – al şaselea Congres de Chirurgie Vaginală Estetică, organizat recent de National Society of Cosmetic Physicians, la Tucson, Arizona – unde s-au discutat în primul rând controversele ce apar pe marginea procedeelor de estetică vaginală, că un curs de două-trei zile în care medicul observă câteva cazuri nu conferă nimănui titlul de expert în astfel de intervenţii! Cine pune problema: „Nu e mare filozofie, în jumătate de oră am terminat o astfel de operaţie“ poate fi unul dintre medicii care dau o reputaţie proastă procedurii. Pentru un rezultat cosmetic cât mai satisfăcător, o simetrie bună (personal, nu promit niciodată simetrie perfectă, întrucât nu poate fi decât fortuită!), este necesară o evaluare foarte atentă a fiecărui caz în parte, o pregătire care să includă cursuri de tip „hands-on“ sau asistarea activă la astfel de operaţii, iar durata operaţiei sub 90–120 de minute trădează lipsa unei meticulozităţi fără de care nu pot exista rezultate bune.
   Nu în ultimul rând, preţul unei astfel de intervenţii trebuie să fie corespunzător actului medical şi pregătirii medicului. Se observă un trend dubios pe piaţa cosmeticii medicale din România, procedurile estetice fiind adesea bagatelizate prin preţurile mici cerute, care pot duce la falsa concluzie, din partea pacienţilor, că această piaţă „trebuie“ să fie accesibilă tuturor, lucru care uneori dă senzaţia de „medicină de bazar“, unde medicul ajunge să negocieze tratamentele…
   În final, ca o concluzie personală, pot afirma că atât în ce priveşte experienţa proprie, cât şi făcând un rezumat al întâlnirii din Tucson, este determinantă percepţia asupra labioplastiei, iar pregătirea adecvată dublată de operaţii sigure şi eficiente poate contribui la formarea unei opinii corecte în rândul colegilor, al pacienţilor şi al mass-mediei, în privinţa unui domeniu care presupune mult mai decât nivelul de bârfă sau „presă de senzaţie“ la care este uneori perceput.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe