Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Tudor Ciuhodaru: „E risc maxim de epuizare termică”

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 2 iulie 2020, ora 12:24

Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iași, atenționează că temperaturile crescute, chiar și pe durata nopții, duc la apariția epuizării termice.

Medicul Tudor Ciuhodaru a prezentat, într-o postare pe Facebook, câteva măsuri ce ne pot salva viața pe caniculă -, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius.

medicul Tudor Ciuhodaru
Dr. Tudor Ciuhodaru/Facebook

 

„Atenție! E risc maxim de epuizare termică. Copiii sunt primii afectați. Anul trecut cinci pacienți nu au supraviețuit”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Atunci când apar simptomele legate de expunerea la căldură (crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică) medical recomandă:

 • Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros;
 • Consum de lichide – apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt;
 • Scăderea temperaturii corpului (prin udat și ventilat);
 • Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.

Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează:

 • Sunaţi la 112;
 • Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor.

„Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile”, a explicat medicul.

Acesta a mai precizat că epuizarea termică se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne: neuro-psihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele; tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de gaină) și cardiovasculare, uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.

Potrivit medicului, cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copiii şi vărstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.

„Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (nu alcool), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii”, a scris acesta.

Pentru a nu ajunge în astfel de situații, dr. Tudor Ciuhodaru recomandă să nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi să nu gătiţi la orele amiezii.

„Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase”, a mai recomandat medicul.

Etichete: canicula epuizare termica caldura simptome

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 200 de lei
 • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.