Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Bărbaţii și femeile au simptome diferite înaintea unui stop cardiac

de Dr. Mariana MINEA - sept. 8 2023
Bărbaţii și femeile au simptome diferite înaintea unui stop cardiac

Dintre cele peste 356.000 de cazuri de stop cardiac care au loc anual în Statele Unite, aproape 90% sunt fatale. Majoritatea acestor evenimente apar fără semnale de alarmă.

 Totuși, cercetătorii de la Institutul Inimii Smidt din cadrul Sistemului de Sănătate Cedars-Sinai au descoperit că jumătate dintre persoanele care au trecut printr-un stop cardiac au prezentat un simptom cu 24 de ore anterior incidentului. Aceste simptome variază în funcţie de sex, arată ei într-un studiu publicat recent în The Lancet.

Stopul cardiac apare atunci când inima încetează să bată, cel mai des din cauza unui aritmii. Este diferit de infarcul miocardic, care presupune blocarea unei artere de la nivelul inimii, porţiunea de cord care nu mai primește sânge oxigenat nemaiputând să se contracte.

Intervenţia rapidă în caz de stop cardiac, prin apelarea 112, aplicarea compresiilor toracice (manevrele de resuscitare cardiacă), defibrilare și îngrijirea medicală intraspitalicească, poate crește rata supravieţuirii.

        Pentru această analiză, cercetătorii au analizat date ale două studii, PRESTO (Predicţia morţii subite în comunităţile multietnice) din California și SUDS (Studiul privind moartea subită) din Oregon. Ei s-au bazat în mare parte pe relatările martorilor celor care au suferit aceste accidente. Astfel, cel mai frecvent simptom prezent cu 24 de ore înaintea stopului cardiac a fost durerea toracică neașteptată, în cazul pacienţilor bărbaţi, respectiv lipsa aerului apărută brusc, fără motiv, în cazul pacienţilor femei.


Notă autor:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/cardia-arrest-symptoms-24-hours-before-men-vs-women
https://www.thelancet.com/journals/landig/article/PIIS2589-7500(23)00147-4/fulltext

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe