Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Cafeina, inima și virozele respiratorii

    Băuturile pe bază de cafeină sunt foarte populare. De la cafea, ceai negru, frappe sau cafea solubilă până la băuturi răcoritoare cu cafeină sau „energizantele“ moderne, aproape oricine are o băutură preferată care include acest stimulent. Cafeina, din punct de vedere chimic, face parte din clasa metilxantinelor. Aceasta acționează asupra organismului prin blocarea receptorilor de adenozină, prin inhibarea fosfodiesterazei și prin creșterea nivelului de calciu din celule prin blocarea recaptării acestuia în reticolul endoplasmatic. Dr. Ionel Bratu vorbește despre efectele consumului de cafeina asupra inimii în numărul din septembrie al revistei Viață+sănătate. Astfel, în cazul hipertensivilor, consumul de cafeină duce la o creștere a tensiunii arteriale în următoarele trei ore. Pe termen lung, această creștere nu modifică semnificativ riscul de apariție a complicațiilor cardiovasculare. Totuși, pe termen scurt, adică imediat după consumul unei băuturi pe bază de cafeină, riscul de accident coronarian sau cerebral este crescut. Nici sportivilor nu le este indicată cofeina: deși crește performanțele, prin blocarea receptorilor de adenozină, cafeina împiedică buna oxigenare a mușchilor în timpul efortului fizic.
    Virozele respiratorii pot fi punctul de plecare al unor complicații mai grave. În numărul din octombrie al revistei, dr. Ionel Bratu menționează complicațiile cardiace ale banalelor „răceli”. Acestea includ miocarditele, pericarditele sau reumatismul articular acut. Miocardita, o afectare de tip inflamator a mușchiului inimii, este o afecțiune dificil de diagnosticat. Principalele simptome sunt tahicardia și dispneea. Primul poate fi pus pe seama febrei, care este adesea însoțită de o accelerare a pulsului, al doilea fiind asociat cu suferința respiratorie comună pacienților cu gripă. Riscul apariției acestor complicații este mai mare în cazul pacienților cu antecedente cardiovasculare, de aceea aceștia ar trebui să acorde o atenție sporită profilaxiei gripei. (M. G.)
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.