Newsflash
Apariții editoriale

Monografia neurochirurgiei românești

Monografia neurochirurgiei românești

Apariţia editorială a volumului Neurochirurgia românească în context internaţional, sub coordonarea prof. dr. Hortensiu Aldea, publicat de Editura Academiei Române, în 2021, constituie un eveniment editorial major și o nouă stea pe cerul constelaţiilor din neurochirurgia internaţională.

Neuro

Volumul este structurat în cinci capitole extrem de bine prezentate și ușor de asimilat. Primul capitol este dedicat cunoașterii sistemului nervos și a neurochirurgiei internaţionale în general. Epoca de Pionierat al neurochirurgiei (capitolul al doilea) din perioada 1880-1910 este ilustrată prin multiplele personalităţi de excepţie, cum ar fi: Sir Victor Alexander Haden Horsley, Harvey Cushing, Charles Harrison Frazier, Thierry de Martel, Clovis Vincent, Otfrid Foerster etc.

        În capitolul al treilea este descris Istoricul neurochirurgiei în România, fiind menţionate aspecte începând cu secolul al IV-lea și până în secolul al XVIII-lea. Capitolul al patrulea descrie istoria modernă a Neurochirurgiei românești, unde sunt amintite personalităţi excepţionale începând cu prof. dr. Dumitru Bagdasar, prof. dr. Alexandru Moruzzi etc.

        Capitolul al cincilea ilustrează cu mare succes istoria contemporană a neurochirurgiei românești, începând cu prof. dr. Leon Dănăilă, care, în anul 1982, a introdus microscopul operator în România, iar în 1984, laserul. Astfel s-a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, și de la 49% la 4% în domeniul anevrismelor intracerebrale.

        Un loc special în acest volum îl au dr. Florica Bagdasar-Ciumetti, dr. Maria Niculescu-Maniu, dr. Aurora Costeschi-Stanciu, dr. Lenke Horvath, dr. Marta Trancu-Rainer, dr. Sofia Ionescu-Ogrezeanu.

        În concluzie, această monografie, cu multiplele faţete care au fost prezentate, reprezintă un pol de atracţie știinţific și academic pe care orice neurochirurg ar trebui să îl aprofundeze, astfel cunoscându-și înaintașii și formatorii de-a lungul timpului. Așadar, ne întoarcem la fraza celebră a lui Nicolae Iorga: „Orice popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinţii”.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe