Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Sens și funcţionalitate în criză

Viața Medicală
Dr. Richard CONSTANTINESCU vineri, 23 aprilie 2021

Studenţii mediciniști scriu, desenează sau se exprimă artistic în diverse moduri. Pe cât ne stă în putinţă, încercăm să îi sprijin în acest demers explorator și de exprimare a sinelui.

Clubul de literatură și arte „V. Voiculescu”, pe care îl coordonez din anul 2004, la UMF „Grigore T. Popa” Iași, și-a transferat activitatea preponderent în mediul online. Întâlnirile bilunare cu studenţii și rezidenţii au loc pe platforma Microsoft Teams a UMF Iași sau pe Zoom, în funcţie de context. Sunt dialoguri, prezentări de carte sau evenimente la care invit scriitori din diverse zone culturale. Există și micro-întâlniri care au loc în spaţiile Muzeului UMF Iași, fie cel de Istorie a medicinei, fie cel de Anatomie.

Deasupra crizei personale

        Luni, 19 aprilie, Clubul de literatură și arte a organizat o întâlnire-dialog cu specialistul în psihoeducaţie Mioara Ţârulescu, autoarea volumului „Ghid de supravieţuire mentală. De la criza globală la criza personală”, publicat de editura brașoveană „Creator” în acest an.

coperta

La eveniment a participat și Iuliana Răducan, managerul editurii. Cartea despre care am vorbit pune lupa – în principal – deasupra „crizei personale”, nefiind dedicată crizei declanșată de pandemie, aceasta fiind tema de la care autoarea a pornit în explorarea relaţiei umanităţii cu interiorul său.

        Oamenii se tem, le este frică și sunt anxioși dintotdeauna. Criza recentă a pus niște accente sau a îngroșat anumite stări emoţionale, rezultante ale unor procese cerebrale care au evocat experienţele adunate de memorie de-a lungul vremii. Reacţiile au apărut în funcţie de tipul fiecăruia dintre noi. Că mulţi sunt anxioși, indiferent dacă situaţia presupune vreun pericol sau nu, asta este cunoscut. Criza globală, ca fenomen situaţional, peste care s-a suprapus cea personală, ivită, cel mai adesea, și pe fondul unor trăsături de personalitate morbide, ne-a determinat să reflectăm mai atent, dacă este să parafrazez o carte, la cum să ne ţesem eul... pandemic. Suntem perpetuu modificaţi de mediul în care vieţuim. Creierele noastre își construiesc continuu strategii adaptative, funcţie de evenimentele în care se află aruncate.

        Studenţii mediciniști se află, din punctul de vedere al dezvoltării psihice, dar și din pricina situaţiei globale, într-o perioadă sensibilă a existenţei lor interioare, astfel că întâlnirea crizei personale cu criza globală e de natură să mineze și mai mult creierele lor, și, de aceea, prin intermediul acestei prezentări de carte online, am încercat să-i ajutăm să-și structureze realitatea aceasta haotică și să traverseze mai bine această perioadă de transformări intense ale creierelor.

Etichete: Ghid de supraviețuire mentală

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.