Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Terapia şi fizioterapia în diabet

Viața Medicală
D. D. M. vineri, 18 aprilie 2014
      Numărul din aprilie a.c. al revistei Viaţă + sănătate se deschide cu îndemnul, adresat de dr. Dan Rusu în editorialul pe care îl semnează: „Primăvara aceasta redescoperă bucuria de a fi sănătos!“. Într-o succesiune de trei paşi – o alimentaţie sănătoasă, mişcare în aer liber şi relaxare şi exprimare a sinelui, el ne recomandă să acceptăm provocările naturii, să urmăm cursul acesteia şi să ascultăm mesajul ei. Articolul de fond ar revistei, care poartă aceeaşi semnătură, tratează, editorial vorbind, într-o variantă scurtă, diabetul zaharat şi aspectele actuale de tratament. Este o traducere, adaptată, după un articol apărut în nr. 5, din ianuarie a.c., al jurnalului medical german – Deutche Aertzteblatt. Deşi nu le precizează, „mari studii prospective randomizate“, se spune în acest articol, scot în evidenţă beneficiile mişcării şi ale scăderii ponderale în metabolismul glucidic – de exemplu, activarea unor mecanisme celulare de protecţie –, tensiunea arterială etc. De asemenea, articolul amintit face o scurtă trecere în revistă a modului cum indicatorul hemoglobină glicată (HbA1c) poate fi utilizat pentru aproximarea unei valori medii glicemice pe termen lung. Şi sunt explicate efectele unor valori mai mici sau mai mari faţă de cea normală a respectivului indicator. O bună parte a articolului se referă la terapiile folosite în stadiile incipiente, dar şi avansate ale bolii. Şi, probabil pentru că s-a pornit de la beneficiile fizioterapiei asupra bolii diabetice, la o altă rubrică – Din se­cre­tele recuperării – dr. Ramon C. Gelabert semnează un alt articol („extras din cartea Diabetul – trata­mente ştiinţifice şi naturale“), în care prezintă tipu­rile de exerciţii fizice pe care orice diabetic ar trebui să le facă: indicaţii, contraindicaţii, frecvenţă, du­rată, intensitate, măsuri de precauţie etc.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.