Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Un caz rar de eritrodermie

     Scăderea acoperirii vaccinale rămâne o problemă de actualitate în țara noastră, iar eficacitatea pe termen lung a adoptării unor măsuri de impunere a vaccinării este analizată, în nr. 45 (1/2016) al revistei Infectio.ro, de redactorul șef al acesteia, prof. dr. Mircea Ioan Popa. Acesta subliniază concluziile unor cercetători care au demonstrat lipsa oricărei influențe asupra ratei de imunizare prin transformarea vaccinurilor din recomandate în obligatorii. Evidența tuturor copiilor și egalitatea în șanse atunci când vine vorba de vaccinare sunt esențiale, iar profesorul Popa subliniază importanța ce trebuie acordată specialiștilor, pregătirii acestora și mesajelor transmise populației.
     Un caz clinic rar al unui pacient cu eritrodermie apărută în urma administrării de amoxicilină și acid clavulanic este prezentat de o echipă medicală de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș“ și UMF „Carol Davila“ București. Asociată cu disfuncție metabolică, sepsis și insuficiență cardiacă, această patologie se caracterizează prin eritem generalizat și descuamare, extinse la mai mult de 90% din suprafața corpului. Pacientul s-a prezentat la trei zile de la o intervenție stomatologică, în urma căreia i s-a indicat tratamentul medicamentos. Fără să comunice medicului dentist faptul că manifestă sensibilitate la peniciline, pacientul s-a supus pericolului, diagnosticul diferențial fiind cu atât mai greu de realizat cu cât pacientul avea în antecedente diagnosticul de psoriazis vulgar. Autorii subliniază cât este de importantă efectuarea unui istoric amănunțit al pacientului și realizarea unor teste alergologice.
     Despre experiența recentă a Belgiei, care a raportat un caz de difterie anul acesta, dar și despre necesitatea unor măsuri de precauție globale în scop preventiv au scris specialiști ai universității de medicină bucureștene. Aceștia precizează că în țara noastră nu există depozite de antitoxină difterică, existând riscul întârzierii terapiei în cazuri izolate sau epidemii. Astfel se motivează necesitatea creșterii acoperirii vaccinale și accesului la vaccinuri, interesul scăzut în acest sens fiind explicat prin numărul foarte mic de cazuri de difterie din ultimii ani.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.