Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Arsenic, plumb și alte metale toxice au fost descoperite în tampoane

de Florentina Ionescu - iul. 16 2024
Arsenic, plumb și alte metale toxice au fost descoperite în tampoane

Primul studiu de acest gen care a măsurat nivelul metalelor toxice în tampoanele intravaginale a scos la iveală că în aceste produse de igienă există arsenic și plumb, printre alte substanțe cu care ar putea fi contaminate.

Tampoanele analizate provin de la mai multe branduri și pot conține metale toxice cum ar fi plumbul, arsenicul și cadmiul, arată un studiu recent condus ce un cercetător de la University of California, Berkeley. 

Tampoanele intravaginale de unică folosință reprezintă un motiv de îngrijorare, pentru că ele sunt o potențială sursă de expunere la substanțe chimice toxice, inclusiv la metale grele, deoarece pielea din interiorul vaginului are un potențial mai mare de a absorbi substanțele chimice decât pielea de pe oricare altă zonă de pe corp. În plus, produsele sunt folosite de o proporție mare a populației, preț de mai multe ore pe zi. Iar potrivit site-ului publichealth.berkeley.edu, între 50 și 80% dintre persoanele aflate la menstruație aleg să folosească tampoane interne și nu absorbante igienice. 

Cercetătorii spun că aceasta este prima lucrare de cercetare care măsoară nivelul metalelor grele în tampoanele intravaginale. Un motiv de îngrijorare este faptul că cercetătorii au descoperit concentrații din toate metalele pentru care s-au efectuat teste, inclusiv metale toxice precum arsenicul și plumbul. 

Metalele grele, după cum au arătat studiile, cresc riscul de demență, infertilitate, diabet și cancer. Ele pot leza ficatul, rinichii și creierul, dar pot perturba și funcționarea sistemelor cardiovascular, nervos și endocrin. În plus, metalele toxice pot afecta sănătatea gravidei și dezvoltarea fătului. 

Cercetătorii au evaluat concentrațiile a 16 metale (printre care arsenic, bariu, calciu, cadmiu, cobalt, crom, mercur, plumb, etc.) în 30 de tampoane alese de la 14 mărci (branduri) diferite. 

Concentrațiile metalelor au variat în funcție de locul de unde au fost cumpărate tampoanele (SUA versus Europa, adică Marea Britanie). Indiferent că era vorba despre tampoane organice sau nu, de marca proprie magazinului sau de altă marcă, cercetătorii au descoperit că metalele toxice au fost prezente în toate tipurile de tampoane analizate. Nicio categorie nu a avut în mod consecvent concentrații scăzute din toate sau din majoritatea metalelor studiate. Concentrațiile de plumb au fost mai mari în tampoanele non-organice, dar concentrația de arsenic a fost mai mare în tampoanele organice.

Până la acest moment, arată sursa citată, este neclar dacă metalele detectate în cadrul acestui studiu contribuie la orice fel de efecte negative asupra sănătății persoanelor care le folosesc în zilele de menstruație.


Notă autor:

Imagine generată cu inteligența artificială la 16 iulie 2024, ora 1:43 PM

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe