Newsflash
Internaționale

OMS: aproape un milion de oameni mor din cauza intoxicației cu plumb

de Florentina Ionescu - oct. 24 2022
OMS: aproape un milion de oameni mor din cauza intoxicației cu plumb

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că aproape un milion de persoane mor în fiecare an din cauza intoxicației cu plumb și că din ce în ce mai mulți copii suferă de efecte pe termen lung asupra sănătății.

OMS marchează în această perioadă Săptămâna internațională cu acțiuni dedicate prevenirii intoxicației cu plumb, se arată pe site-ul oficial

expunere la plumb statistici oms
Fotografie de la Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/estompare-ince-o-are-boala-afec-iune-4226924/

 

„Spuneți nu intoxicației cu plumb” (Say no to lead poisoning) este tema celei de-a zecea ediții a săptămânii internaționale de prevenire a intoxicației cu plumb (International Lead Poisoning Prevention Week - ILPPW), o campanie dedicată creșterii gradului de conștientizare asupra intoxicației cu acest metal greu și menită să încurajeze toate țările să ia măsuri pentru a preveni expunerea la plumb, în special în rândul copiilor.

În fiecare an, potrivit OMS, se estimează că aproape un milion de oameni mor din cauza intoxicării cu plumb. Și mai multe milioane de persoane, majoritatea fiind copii, sunt expuse la niveluri scăzute de plumb, ceea ce cauzează probleme de sănătate pe durata întregii vieți, inclusiv anemie, hipertensiune, imunotoxicitate și toxicitate la nivelul organelor reproducătoare. Efectele neurologice și comportamentale ale expunerii la plumb ar putea fi ireversibile, se arată pe who.int.

De aceea, OMS recomandăca sursa expunerii la plumb să fie identificată și să se ia măsuri pentru a reduce și termina expunerea pentru toate persoanele cu un nivel de plumb în sânge de peste 5ug/dl. Nu există un nivel considerat a fi sigur în ce privește expunerea la plumb, iar acest metak afectează sănătatea, în special sănătatea copiilor.

UNICEF estimează că unul din trei copii – până la 800 de milioane la nivel global – au valori ale plumbului în sânge situate la sau peste 5 µg/dl, de aceea trebuie luate măsuri imediate la nivel global pentru a rezolva această problemă.

„Expunerea la plumb este în special periculoasă pentru dezvoltarea creierului copiilor și poate avea drept rezultat reducerea coeficientului de inteligență (IQ), reducerea duratei atenției, afectarea capacității de învățare și creșterea riscului de probleme comportamentale”, a declarat dr. Maria Nera, director al OMS în cadrul Departamentului de Mediu, Schimbări Climatice și Sănătate.

Plumbul este un metal toxic pentru numeroase sisteme din corp, inclusiv pentru sistemul nervos central și creier, pentru sistemul reproductiv, renal, circulator și sistemul imunitar. Expunerea la plumb este estimată că ar fi răspunzătoare de 21,7 milioane de ani de pierdere a dizabilității și de deces (disability-adjusted life years - DALYs) la nivelul întregii lumi, din cauza efectelor pe termen lung ale acestui metal asupra sănătății.

OMS estimează că 30% dintre dizabilitățile intelectuale idiopatice, 4,6% dintre bolile cardiovasculare și 3% dintre bolile cronice de rinichi pot fi atribuite expunerii la plumb.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe