Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Aprecierea riscului la hipertensivi

Viața Medicală
Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU joi, 15 decembrie 2016
     După mai multe publicații de impact despre rigiditatea arterială, de data aceasta, conf. dr. Adriana Albu ne oferă o monografie – Rigiditatea arterială –, în care explică practicienilor și medicilor în formare principiile și aplicațiile acestei examinări, încă puțin răspândite la noi, din păcate. Distinsă internistă clujeană, autoarea acestei cărți este binecunoscută în mediul universitar pentru grija cu care se ocupă de pacienții săi, simultan cu dedicația demonstrată în activitatea de predare a semiologiei la seriile de studenți francezi. Domeniul său științific preferat este aparatul cardiovascular și în special circulația periferică. De mai mulți ani, Adriana Albu a devenit un investigator recunoscut al rigidității arteriale. Această preocupare decurge firesc din cea de semiolog (studiul pulsului periferic) și de ecografist (examenul Doppler al vaselor periferice).
     Lucrarea începe cu o introducere care plasează măsurarea rigidității arteriale în algoritmul evaluării patologiei arterelor mari. Subliniază importanța acestui parametru vascular pentru aprecierea riscului la hipertensivi și prezintă poziția grupurilor de experți privitor la includerea rigidității arteriale printre parametrii de evaluat în practica cotidiană. Dintre metodele de măsurare, cea mai la îndemână este metoda bazată pe viteza undei de puls, neinvazivă dar fiabilă.
     Cititorul găsește, în paginile cărții, informații la zi și bine redactate despre fiziologia și fiziopatologia arterelor mari și despre metodele de măsurare a rigidității regionale, locale sau sistemice. În continuare sunt prezentate echipamentele de măsurare, bazate pe determinarea variației complianței și a distensibilității. Complianța este determinată prin raportarea variației de volum la variația presiunii arteriale. Raportul invers, adică presiunea raportată la volum, este elastanța, ce caracterizează rigiditatea arterelor.
     Cartea este orientată spre sprijinirea în activitatea practică a celor interesați de acest parametru vascular, motiv pentru care partea cea mai extinsă a ei este dedicată aplicațiilor clinice. În primul rând este vorba de evaluarea bolnavilor hipertensivi și cu ateroscleroză. Lucrurile însă nu se opresc aici, măsurarea rigidității arteriale găsindu-și aplicații și în sindromul metabolic sau în ciroza hepatică. Foarte interesante sunt paginile în care se prezintă factorii de risc și metabolismul peretelui arterial – aici, autoarea aduce și contribuții personale.
    Cartea este scrisă clar, se bazează pe bibliografie actuală, are ilustrații didactice foarte utile și este editată în condiții foarte bune.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.