Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Cred în Cash

Viața Medicală
Alexandra NISTOROIU miercuri, 30 aprilie 2014
   E greu să scrii despre Johnny Cash. E ca şi cum ai scrie despre religie: nu ştii de unde să începi, iar cei mai mulţi oameni au deja propriile opinii de neclintit pe această temă şi sunt prea puţin interesaţi de interpretarea ta. Altfel spus, să arunci un ochi critic asupra muzicii cu care au crescut mii de oameni, asupra unui muzician-instituţie, este, fără doar şi poate, o sarcină ambiţioasă, dacă nu chiar sortită eşecului. Totuşi, trebuie punctat că nu toate înregis­trările lui Johnny Cash au fost „aur pur“ şi că, în ciuda aurei magice ce îi îmbracă amintirea, atât omul, cât şi mu­zi­cianul Johnny Cash au fost supuşi gre­şelii, ca noi toţi. Poate că tocmai această latură a sa, umană şi vulnerabilă, este motivul pentru care atât de mulţi l-au îndrăgit şi încă şi-l amintesc cu drag. Out among the stars este cel mai recent album apărut postum. Materialul a fost, de fapt, înregistrat în urmă cu trei decenii, dar nu a fost niciodată lansat oficial. Ascultat astăzi, ne permite să îl cunoaştem pe Johnny Cash al anilor ’80, al deceniului său pierdut, în care artistul intrase într-un con de umbră, într-o perioadă de semianonimat artistic. O colecţie coerentă de piese ce combină folkul cu rockabilly, discul nou poartă amprenta unei versiuni îndulcite a acelei persona rebele care l-a definit pe Cash.
   În înregistrările ulterioare, Cash miza pe forţa din palpabila mortalitate şi fragilitatea din vocea sa. Aici însă, baritonul său clar şi aspru este folosit în forma sa cea mai robustă, ca o unealtă de fier pe care o şlefuieşte abil pentru a fi perfect compatibilă cu tonul emoţional al fiecărei piese. Astfel, pe alerta I’m Movin’ On, vocea lui Cash sugerează tocmai urgenţa plecării, chemarea drumului, accelerând pe instrumentaţie ca un şofer grăbit să părăsească oraşul, în timp ce pe senina After All vocea moale poartă semnul unei melancolii potolite, meditative, aproape dulci. Pe comicul If I Told You Who It Was, Cash e ludic, recitând mai mult decât cântând povestea întâlnirii de-o noapte a unui tânăr cu o celebră cântăreaţă de muzică country (al cărei nume rămâne necunoscut) şi livrând relaxat versuri ca „Her tire unlike her body was very flat“ („Anvelopa, spre deosebire de corpul ei, era foarte plată“). Cea mai recognoscibilă ipostază a sa este probabil cea de pe She Used to Love Me a Lot, în care îl veţi găsi pe acelaşi Johnny Cash de pe Hurt. La prima vedere, cântecul pare să fie despre încercarea nereuşită de împă­care a doi foşti iubiţi, dar, ţinând cont de contextul înregistrării, ni-l putem închi­pui pe Cash cântând şi despre dragostea pierdută a industriei muzicale sau a fanilor săi.
   Pe cât de nedrept este că timp de trei decenii aceste înregistrări nu au fost disponibile publicului larg, pe atât de ironic (şi poate nedrept) este că Out Among the Stars a fost lansat de o divizie a casei de discuri Columbia (deţinută acum de Sony), care l-a abandonat pe Cash în 1986, la puţin timp după înregistrarea acestor piese. Cash a mărturisit că, la momentul respectiv, simţea că este invizibil pentru Columbia, în ciuda faptului că fusese una dintre figurile centrale ale casei de discuri timp de 28 de ani. Fără să conţină material demn de inclus la categoria „Greatest hits“, Out Among the Stars pare a fi dedicat fanilor-colecţionari, care sorb cu dragoste şi admiraţie fiecare pi­că­tură nouă de geniu dezgropată din istoria artistului, chiar şi-atunci când acesta din urmă nu a apucat să pună ştampila aprobării sale pe materialul final.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.