Dintre rubricile pe care publicaţia belgiană LE GENERALISTE le propune în fiecare săptămână („Actualitatea“, „Pharmaforum“, „Timp liber“ ş.a.), desigur cea mai interesantă, prin temele tratate, prin noutăţile pe care le aduce este cea intitulată „Medicina“. Iată câteva dintre problemele abordate la această rubrică în nr. 979: • Tulburările depresive majore (TDM) constituie una din patologiile cele mai frecvente, ce se prezintă fie ca o suferinţă izolată, fie ca o comorbiditate asociată altor afecţiuni, îndeobşte cronice, cărora le agravează evoluţia. După opinia multor specialişti în Sănătate publică, sub aspectul gravităţii şi, mai ales, al calităţii vieţii pacientului, TDM sunt mai importante decât artroza, diabetul sau HTA. (...)"> DEPRESIA, BIROCRAŢIA, IMPRUDENŢA ŞI SĂNĂTATEA - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

DEPRESIA, BIROCRAŢIA, IMPRUDENŢA ŞI SĂNĂTATEA

de L. DANIELESCU - dec. 17 2010
DEPRESIA, BIROCRAŢIA, IMPRUDENŢA ŞI SĂNĂTATEA

   Dintre rubricile pe care publicaţia belgiană LE GENERALISTE le propune în fiecare săptămână („Actualitatea“, „Pharmaforum“, „Timp liber“ ş.a.), desigur cea mai interesantă, prin temele tratate, prin noutăţile pe care le aduce este cea intitulată „Medicina“. Iată câteva dintre problemele abordate la această rubrică în nr. 979: • Tulburările depresive majore (TDM) constituie una din patologiile cele mai frecvente, ce se prezintă fie ca o suferinţă izolată, fie ca o comorbiditate asociată altor afecţiuni, îndeobşte cronice, cărora le agravează evoluţia. După opinia multor specialişti în Sănătate publică, sub aspectul gravităţii şi, mai ales, al calităţii vieţii pacientului, TDM sunt mai importante decât artroza, diabetul sau HTA. (...)

Se apreciază că până în 2020, TDM vor deveni prima cauză de incapacitate de muncă sau de deces. Principalele simptome sunt cele ce reprezintă domeniile în care se manifestă şi din ale căror iniţiale, întru memorizare, s-a constituit acronimul SICECAPS. E vorba de: somn, interes, culpabilitate, energie, concentraţie, apetit, psihomotricitate, sinucidere. Diagnosticul – care, cel puţin în prima fază, ar trebui pus de medicul de familie – este greu de stabilit, deoarece pacienţii aceştia acuză multiple suferinţe funcţionale ce disimulează depresia. Sau, pur şi simplu, refuză „eticheta“ psihică a diagnosticului. Totuşi, la cel mai mic semn evocator detectat, medicul de familie poate pune o simplă întrebare (gen: „în ultimele luni, aţi avut vreun sentiment de tristeţe sau o pierdere a interesului pentru activitatea dv.?“) care, amorsând dialogul, ar duce la stabilirea diagnosticului. În ajutorul MF există chestionare ce pot fi utilizate în cadrul examinării pacientului, cum este acel „Patient Health Questionnaire“ realizat în Marea Britanie, care are 9 teme (PHQ9) şi e foarte simplu de utilizat. Mai elaborat este însă „Quick Inventory of Depressive Symptomatology“ (QIDS), care are 16 teme de discuţie. Ambele există şi în versiune franceză. În ce priveşte farmacoterapia depresiei, se atrage atenţia că doza activă cea mai ridicată nu e întotdeauna şi cea mai productivă, iar durata de administrare a medicamentului este un element capital şi trebuie să fie de minimum trei săptămâni (unii autori preconizează trei luni, pentru a se putea pronunţa corect asupra eficacităţii tratamentului). Totodată, bolnavul trebuie prevenit să nu se aştepte la un efect rapid, ba chiar că s-ar putea ca tratamentul să fie întrerupt din cauza unor efecte secundare indezirabile. De asemenea, dacă, în pofida duratei adecvate şi a dozei suficiente, rezultatul nu arată o ameliorare de peste 30%, trebuie avută în vedere trecerea la un alt medicament. În cazul unui eşec al tratamentului (răspuns insuficient la două lunii de medicaţie), în cazurile complexe în care echilibrul bio-psiho-social este grav perturbat, dacă riscul suicidar pare ridicat sau dacă e vorba de o depresie cu simptome psihotice, MF trebuie să recomande pacientul unui psihiatru care poate să iniţieze un alt tratament sau să propună o psihoterapie mai elaborată. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe