
Prof. dr. Peter MANU
vineri, 10 septembrie 2010
Numărul 3/2010 al revistei ANNALS OF INTERNAL MEDICINE prezintă prima comparaţie decentă a dietelor bazate pe restricţii de glucide sau calorii, efectuată într-un studiu finanţat de National Institute of Health la Philadelphia, Denver şi St. Louis (Foster GD et al. Weight and metabolic outcomes after 2 years on a low-carbohydrate versus low-fat diet. Ann Intern Med 2010;153:147–157). Participanţii erau persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, cu indexul masei corporale între 30 şi 40. (...)
În total, autorii au reuşit să înroleze 307 persoane (208 femei şi 99 de bărbaţi) cu vârsta medie de 45,5 ani şi o medie a indexului masei corporale de 36,1. În eşantion nu au fost incluşi bolnavi cu diabet, hipertensiune, dislipidemie tratată farmacologic şi femei însărcinate sau care alăptau. Dieta hipocalorică prescrisă în acest studiu conţinea 1.200–1.500 kcal/zi pentru femei şi 1.500–1.800 kcal/zi pentru bărbaţi, iar compoziţia ei era: 55% glucide, 30% lipide şi 15% proteine. Dieta cu restricţii de glucide nu avea limită calorică, dar participanţii au primit instrucţiuni detaliate să includă cel mult 20 g/zi de glucide din legume cu index glicemic scăzut în primele trei luni.(...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.