Newsflash
Cultură

Explicaţii obiective, sau ficţiuni literare?

de - mai 22 2013
Explicaţii obiective, sau ficţiuni literare?

   Sub egida UMF „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca – în colaborare cu Centrul de Filosofie Aplicată de la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Babes-Bolyai“, Cluj-Napoca, se va desfăşura, la 29 mai a.c., la Cluj, Atelierul multidisciplinar şi interuniversitar de Filosofie şi Antropologie medicală. Discuţiile vor fi focalizate pe aspecte considerate ca aparţin‚nd medicinii, dar care se află de fapt la confluenţa diferitelor specialităţi ce studiază omul (filosofia, psihologia, sociologia, antropologia, istoria, dreptul, teologia, literatura etc.). În acest context, lect. Univ. dr. Mihaela Ursa-Pop de la Departamentul de Literatură Comparată, Facultatea de Litere a UBB va susţine o prezentare intitulată „Fantasme materne între fiction şi non-fiction“. Prezentarea este concepută ca un pretext de dezbatere pe tema posibilităţilor de reprezentare a maternităţii în imaginarul de tip ficţional (mitologie, proză, poezie), dar şi în cel de tip ştiinţific (medical, filosofic, antropologic), care nu este – dec‚t la o privire superficială – lipsit de „invenţie” metaforică. Scopul investigării acestor reprezentări are o relevanţă antropologică evidentă: felul în care un anumit regim ficţional sau ştiinţific codifică în imagini maternitatea traduce în ce măsură acesteia i se acordă valoare pozitivă sau negativă, semnalează zonele de criză conceptuală şi poate constitui un indicator important în stabilirea politicilor sociale şi comunitare. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe