Newsflash
Cultură

Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania la 20 de ani

de Demostene ŞOFRON - aug. 19 2022
Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania la 20 de ani

Ediţia de a anul acesta propune două concursuri, unul dedicat profesioniștilor și celălalt tuturor iubitorilor de chitară clasică.

Ajunși cu Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania la cea de-a 20-a ediţie, organizatorii au toate motivele să fie mulţumiţi de cele realizate până în prezent. Profesorii Constantin Andrei(foto) și Ștefan Trifan au reușit să organizeze 19 ediţii (2020 și 2021 în online; podcasturile au înlocuit, cu succes chiar, conferinţele de presă), menţinând astfel evenimentul cultural în atenţia generală a organizatorilor de festivaluri-concurs dedicate chitarei clasice.

constantin andrei2

Ediţia de anul acesta, programată pentru perioada 30 august-4 septembrie, la sala Studio a Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, aduce multe noutăţi, firești dacă ne gândim că suntem în faţa unei ediţii aniversare. Voi începe cu invitaţii – în majoritate nume cunoscute pe plan naţional și internaţional.

Între aceștia îi menţionăm pe: Aleksa Šarčević (Serbia; laureat TIGF în 2019), Chinnawat Themkumkwun (Thailanda; laureat TIGF 2021), Lovro Peretić (Croaţia, laureat Guitar Foundation of America 2021; premiul 1 la EuroStrings Guitar Competition), Bogdan Mihăilescu (Franţa), Sergiu Hudrea (Cluj-Napoca), Tudor Niculescu-Mizil, Adrian Andrei, Aurelian Andrei, Ana-Maria Bibescu (toţi patru din București). Vom avea parte de recitaluri, de cursuri master, conferinţe și expoziţii. Gala laureaţilor, din 4 septembrie, va închide ediţia aniversară 20.

Concursuri și volum aniversar

Începând din acest an, trofeul acordat câștigătorului este opera sculptorului clujean Ovidiu Guleș, o noutate absolută. Faţă de precedentele ediţii, cea din 2022 propune două concursuri.

Primul este „Dumitru Capoianu”. Acesta se adresează chitariștilor care au ajuns la un nivel ridicat de performanţă și cuprinde două secţiuni: chitară clasică solo (șase categorii de vârstă), respectiv muzică de cameră. Al doilea concurs, „Mihai Babii”, se adresează tuturor iubitorilor chitarei clasice, indiferent de nivelul de virtuozitate.

Cu prilejul ediţiei aniversare va fi lansat și volumul Chitara din inima Transilvaniei. Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania - 20 de ani, autori Constantin Andrei și subsemnatul.

Menţionez faptul că am fost alături de organizatori în toate ediţiile desfășurate până în prezent. I-am văzut crescând sub ochii mei pe mulţi dintre chitariști, astăzi fiind invitaţi în prestigioase festivaluri de chitară clasică. Mulţi sunt profesori în instituţii de învăţământ liceale sau universitare de muzică/specialitatea chitară clasică și fac parte din jurii naţionale sau internaţionale.

Citiți și: Fascinaţia ruinei

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe