Newsflash
Cultură

Forme noi şi tradiţii vechi

de Dr. Raluca BULEA - sept. 26 2014
Forme noi şi tradiţii vechi
   Ceramica şi porţelanul, sticla şi cristalul i-au însoţit pe oameni din cele mai vechi timpuri, în special ca obiecte de uz practic imediat, dar având şi un caracter decorativ, menit să bucure ochiul privitorului şi să permită exprimarea creativităţii meşterului. Multe ateliere renumite au existat în Europa, despre care ştim doar din cărţi sau colecţiile de artă decorativă din muzee. Altele au reuşit, în schimb, să se adapteze, să ţină pasul cu timpul şi cu schimbările de gust ale publicului şi să ducă mai departe o tradiţie şi un meşteşug pe care îl fac de secole. Meşterii şi artiştii sticlari cehi continuă încă să creeze modele şi să aibă parte de recunoaştere peste tot în lume, prin multele premii obţinute şi prin prezenţa rodului muncii lor în colecţiile unor muzee prestigioase.
   Şi cum sticla şi porţelanul în Cehia nu înseamnă doar cristalul de Boemia, echipa de la Centrul ceh, împreună cu Muzeul sticlei şi bijuteriilor din Jablonec au adus la Bucureşti, după un periplu prin alte oraşe europene (Praga, Budapesta, Stockholm, Gent, Moscova şi Frankfurt) expoziţia Brilliant by design, care poate fi vizitată până la 30 septembrie a.c. la Galeria Galateca. Continuând o tradiţie care s-a făcut remarcată încă din secolul al XVIII-lea, sticla şi porţelanul din Cehia continuă şi astăzi să fie recunoscute, mulţumită, printre altele, şi unui sistem de învăţământ profesional care a atras mereu tineri spre aceste meserii în ultimii 150 de ani. Menirea acestei expoziţii este tocmai de a evidenţia continuitatea fabricării obiectelor din sticlă şi porţelan, dar şi a colaborării dintre cei care le fac şi designeri, creatori de modele cu pregătire academică, punând în contrapondere modelele secolului XX cu cele create şi lansate în ultimii ani.
   Spaţiul generos şi plin de lumină de la Galateca, extins vizual de curator cu ajutorul oglinzilor răspândite printre exponate, este cum nu se poate mai potrivit pentru a pune în evidenţă ceşti şi pahare, farfurii şi platouri, vaze şi alte obiecte decorative a căror unică menire este de a înfrumuseţa spaţiul pe care îl ocupă. Linii simple, curgătoare, transparente, sau dimpotrivă, colţuroase şi pline de culoare, sunt doar câteva dintre atributele exponatelor. Ele reprezintă mărturia vie a imaginaţiei şi inspiraţiei celor care le-au desenat pe hârtie, dar şi meşteşugul şi arta celor care, învingând uneori provocări de ordin tehnic, au reuşit să le transforme în ceva concret, palpabil. Mai mult decât atât, producătorii cehi se remarcă şi prin diferitele inovaţii, patentate, legate de materialele folosite în fabricarea obiectelor cu care apoi ajung să câştige recunoaşterea în toată lumea. Un exemplu convingător, din multe altele, este cel al obiectelor din cristal, care, spre deosebire de ce se făcea până nu demult, au o compoziţie chimică fără plumb.
   Pe de altă parte, ne sunt prezentate atât obiecte create de artişti designeri, dar produse pe linii automatizate, cât şi obiecte artizanale de lux, realizate manual, destinate unor doritori cu dare de mână. Astfel, trecem de la seturile de pahare şi căni din sticlă termorezistentă, de asemenea o inovaţie a atelierelor cehe, datând din anii ’30, la cel mai fin cristal, modelat după vechea tehnică a suflării la cald, care permite modelarea unor forme armonioase fără nicio utilitate practică. Fiecare exponat are povestea lui şi poate fi un motiv de popas în galerie, atunci când suntem la plimbare prin centrul oraşului.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe