Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Gratii pentru medici

Viața Medicală
Dr. Al. TRIFAN vineri, 12 februarie 2010

Prima demonstraţie istorică a faptului că etniile nu trebuie privite ca o fragmentare a umanităţii, ci ca o diversitate a ei, a fost oferită de cele două secole şi jumătate de existenţă a Statelor Unite ale Americii. În Comunitatea Europeană, are loc un vast proces de înlocuire a intoleranţei şi stigmatizării naţionale prin toleranţă şi acceptare multietnică. Aceste idei cuceresc nu numai domeniul interstatal, dar şi pe cetăţenii din interiorul unor populaţii multietnice. (...)

Adept al unor principii similare mi se pare şi colegul nostru din Târgu-Mureş, dr. Mihai Ardelean, psihiatru cu experienţă, care s-a implicat încă de la începutul anilor ’90 în schimbarea mentalităţii din interiorul breslei. Publicaţiile sale din ultima vreme îl arată preocupat de două lucruri: realizarea unei „orchestre“ culturale compuse din „instrumentişti“ ai comunităţii din zona sa şi descifrarea metodelor pe care securitatea le-a folosit pentru a-i transforma pe mai mulţi medici, unii dintre ei renumiţi, în informatori. Cu această ultimă intenţie a vizitat frecvent arhivele CNAS, publicând o parte din dosarul profesorului Eduard Pamfil şi acum, în cartea la care ne referim: ISTORIA ALTUIA ÎN APĂRAREA EULUI, cel al medicului psihiatru Csiky Csaba din Târgu Mureş. Cartea este o culegere de articole care se adresează problemelor de mentalitate perene izvorâte în cursul convieţuirii îndelungate a populaţiilor din Transilvania.
Pentru cine nu le cunoaşte, menţionăm doar titlul unuia din texte: Hei, prietene ungur din mine, încotro? semnat de Dorin Adrian Suciu, cel de-al doilea coordonator, alături de dr. Mihai Ardelean, al culegerii de texte care formează conţinutul cărţii. (...)
Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.