Newsflash
Cultură

Lecţie de istoria teatrului românesc

de Dumitru ŞERBAN - oct. 18 2013
Lecţie de istoria teatrului românesc
   La Iaşi, în incinta Muzeului „Mihai Eminescu“ din Parcul Copou, se află o colecţie interesantă. Laura Terente, muzeograf, ne-a descris ce putem vedea când vizităm acest muzeu de tradiţie din târgul Iaşiului.
   – La etaj se află o expoziţie permanentă; se numeşte „Istoria teatrului românesc“, pentru că nu vizează numai teatrul ieşean. La începuturi, când s-a închis Muzeul Teatrului – care nu mai există acum, clădirea fiind retrocedată –, pentru ca aceste obiecte să nu stea închise undeva şi nevăzute de public, s-a făcut un compromis. Eminescu a jucat teatru, a scris teatru, a fost şi rămâne unul din cei mai buni cronicari dramatici ai României.
    – De ce un muzeu al teatrului la Iaşi?
   – Ca format, iniţial, în 1875, când s-a deschis, era unic în România. Nu este întâmplător, deoarece la Iaşi s-a jucat pentru prima dată teatru în limba română. La 1816, de Crăciun, Gheorghe Asachi traduce „Mirtil şi Chloe“ după Gessnes şi Florian, face cortina, decoruri şi pune în scenă această mică piesă de teatru în română, nu în franceză, cum era de aşteptat.
    – De ce nu se juca în limba română?
   – Ţăranii erau iobagi, ţiganii erau robi, boierul, în casă, nu vorbea limba slugii, deci era firesc să avem o trupă de teatru în limba franceză la Iaşi. Primul teatru românesc a fost înfiinţat la Iaşi, în 1840. Mihail Sturdza îl angajează pe N. Livaditti să decoreze scena teatrului, pe care îl numeşte teatru naţional. Printre primii directori au fost Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi. Păstrăm aici şi obiecte de la 1850 încoace, care au aparţinut actorului Matei Millo. A debutat la Iaşi – părinţii i-au plătit studii de drept la Paris şi el a venit cu diploma de actor, căci a făcut ce-a vrut; a fost foarte bun prieten cu Vasile Alecsandri şi pentru el au fost scrise „Chiriţele“, la insistenţele acestuia. După premiera „Chiriţa în Iaşi“, el pleacă director la teatrul din Bucureşti, unde rămâne până aproape de sfârşitul vieţii, dar retragerea, în 1895, şi-o face tot la Iaşi.
    – Cât de vechi sunt costumele?
    – Avem costume de la deschiderea noului teatru, de la reprezentaţia „Fântâna Blanduziei“, din 1 decembrie 1896, costume purtate de mari actori, cum ar fi Grigore Manolescu, care a jucat pe mari scene româneşti, dar şi la Viena, costume excepţionale, din brocart, cu fir de argint aurit, cu accesorii din pietre şi metale preţioase. Distinct este şi un colţ dedicat lui Teodor T. Burada, cel care a conservat pentru istoria culturală a Iaşilor o arhivă impresionantă. Avem afişe de pe marile scene europene, obiecte ale Haricleei Darclée, ale unor mari actriţe ca Agatha Bârsescu, Verona Cuzinschi, Aglae Pruteanu. Miluţă Gheorghiu a făcut istorie la Iaşi, a jucat „Chiriţele“ de peste 3.000 de ori, dar şi dramă şi tragedie. Avem foarte multe stampe de epocă, obiecte personale ale actorilor, obiecte de recuzită. Din Teatrul Mare de la Copou, există la noi o oglindă din cristal veritabil, macheta cupolei din bronz, cele două statui din bronz care întâmpină la intrare, iar în „Casa Pogor“ este ceasul directorului din Teatrul Mare de la Copou, care rămânea pe biroul acela, indiferent cine intra în funcţie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe