Newsflash
Cultură

Meseria, bat-o vina!

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - apr. 4 2012
Meseria, bat-o vina!
   După sistemul „gură-la-ureche“ şi după presa scrisă, au intrat în slujba Măriei Sale Informaţia – electronicele: radioul şi televiziunea. Iar acum, iată, se afirmă, tot mai impetuos, Prâslea cel voinic, internetul. Dacă televiziunea, graţie imaginii şi evoluţiei tehnicii, pe lângă capacitatea ei uimitoare de a informa (imaginea e „credibilă“ şi când minte), este considerată concomitent „raiul dezinformării“, internetul este, sub acest aspect, mai mult decât atât, afirmă Vladimir Volkoff, în al său „Tratat de dezinformare“: este însuşi lăcaşul zeilor, Olimpul dezinformării. Doar că nu orice stângăcie, nu orice dovadă de necunoaştere este dezinformare. Dezinformarea (opiniei publice), ca şi intoxicarea (factorilor de decizie), ca şi calomnia sau bârfa (între „persoane de încredere“, prieteni sau cunoscuţi), ca să-şi merite numele, toate acestea cer profesionişti. Informezi sau converteşti pentru o cauză (nobilă sau dimpotrivă)? Răspuns parţial ipocrit: informezi. Dar noi, acum, nu pe teritoriile informării şi dezinformării ne aflăm, ci pe cele ale amatorismului cu pretenţii.
   Un prim exemplu. Oră de seară. Pe ecran ni se prezintă o încăpere cu mobilier străvechi, cu penumbre, cotloane, unde ne-am aştepta să existe şi niscai păianjeni, deşi sigur nu vom vedea aşa ceva, ceainice aparent coclite, plus vitralii la fereşti... Decor de Harry Potter. Dar, surpriză, din acest decor se aude o voce frumoasă, feminină, rostire rotundă, limba română corectă, cu întrebări puse ezitant, totuşi, bâlbâit pe alocuri, cu precipitări semidocte, etalarea unor cunoştinţe pe care „vocea“ nu le prea posedă şi care cad în răspăr, chiar dacă uneori sunt bombastic elogiatoare. Un peisaj audio-video aducând, ciudat, a magazie de vechituri. Când planul se lărgeşte, peisajul învie ca prin farmec. Ca invitat al Deliei Budeanu („vocea“), eminentul prof. dr. Vladimir Beliş şi medicina sa legală dau tonul şi măsura inserţiei în real, ca o ciupitură de trezire, ori ca o palmă de control după un vis urât. Profesorul Beliş acceptă provocarea cu întrebările zăpăcite, pentru că dânsul le reformulează şi răspunde normal, cu o toleranţă absolută la erori, pe un ton demn, calm, surâzător, corect şi briant de parcă totul ar fi fost ok. Atitudinea invitatului aruncă un văl magic peste abordările gazdei, care se transformă, încep să devină interesante, digerabile, cu nişte găselniţe căutate, artistic şi savant avangardiste. Gazda nu e de meserie, dar face eforturi să pară. A fost cândva o crainică excelentă, dar acum depinde mult de lumina invitaţilor.
   Al doilea caz. Mi-era dor de „Doctor B1“, mai precis de şarmul Carlei Giaca, de modul firesc, amuzant şi consistent în care ştia să conducă discuţiile despre sănătate cu invitaţi dezinvolţi, pe care îi bine dispunea, făcându-i să spună lucruri de-a dreptul fascinante. Dar, surpriză: în locul ei, un tânăr cu ochelari şi exprimare banală punea întrebări seci, precise, celor doi medici care se ocupau de obezitate şi lui Bodo – un fost supraponderal. Ezitanţi, medicii răspundeau aproape la fel de inexpresiv ca moderatorul, cu nodul în gât al unor elevi sau studenţi la examen. Termeni tehnici, lista suferinţelor provocate de obezitate, succesul lui Bodo, care „a învăţat abecedarul unei diete alimentare sănătoase“ (dar l-a învăţat cam pe dinafară, pentru că, după ce a slăbit, în patru luni, 30 de kilograme, le-a pus repede la loc, ajungând la peste 116). A reluat abecedarul (la 6 aprilie se vor împlini trei luni de la reluare) şi deja a slăbit 23 de kilograme, chiar dacă acum are „un stil de viaţă absolut normal“: muşchiuleţ de porc foarte slab (există aşa ceva?), drob de pui cu verdeaţă, musaca, mici şi bere (dar nu în exces), fără grăsimi, fără dulciuri, fără pâine. Soţia şi prietenii din formaţie ţin şi ei dieta. Moderatorul vrea să ştie în ce stadiu vin pacienţii la doamna doctor. Dânsa îi spune că vin „în toate stadiile“. Când trebuie să meargă obezul la chirurg? Chirurgul din studio răspunde ocolit: numai când nutriţionistul eşuează. Moderatorul vrea amănunte despre dietele promovate în presă: de şoc, disociate, hidrice... Nu află prea multe, dar, cu dieta doamnei doctor din studio („Nu intru în amănunte“, se fereşte aceasta), un primar de sector din Bucureşti ar fi slăbit deja 70 kilograme. Asta da veste bună! Am profitat de pauza de publicitate şi am trecut, hoţeşte, pe alt post.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe