Newsflash
Cultură

Mozaic muzical cu surprize

de Anca FLOREA - ian. 9 2014
Mozaic muzical cu surprize
   Dacă, în anii trecuţi, Orchestra medicilor ne invita la concertul tradiţional de Sărbători în 27 decembrie, de această dată a optat pentru 22 decembrie. A făcut-o pentru a omagia cei 24 de ani împliniţi de la neuitatul moment din 1989, cum, de altfel, a explicat, în deschiderea programului, dr. Mircea Penescu – de o viaţă concertmaistru al ansamblului, dar şi preşedintele Fundaţiei „Medicina şi Muzica“, sub egida căreia s-a derulat acea seară specială, ca de obicei în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“. Pe scena Ateneului, cu Iosif Ion Prunner la pupitru, orchestra a propus un mozaic muzical atractiv. Au fost abordate partituri îndrăgite din repertoriul curent, cu numeroşi solişti, o parte aplaudaţi adesea în compania medicilor-instrumentişti, alţii apărând acum pentru prima oară într-un asemenea context, cu surprize şi intervenţii neaşteptate.
   Marcând bicentenarul naşterii celor doi compozitori aniversaţi în întreaga lume (Wagner şi Verdi), Orchestra a „atacat“ cu aplomb Preludiul din opera Lohengrin (actul III), apoi uvertura la Forţa destinului, acompaniind totodată un tânăr bariton extrem de promiţător. Alexandru Chiriac, căci despre el este vorba, în ultima arie a Marchizului de Posa din opera Don Carlo, a etalat un glas amplu, calitativ şi bine condus, cu intenţii expresive subliniate, în ciuda lipsei sale de experienţă. Mezzosoprana Oana Andra a reluat aria din Bărbierul din Sevilla, jucându-se cu „borderiile“ şi licenţele specific rossiniene, mult apreciate de spectatorii care invadau sala, stând şi în picioare şi pe scări. Apoi, soprana Silvia Micu a susţinut cu acurateţe şi curaj aria din Rusalka de Dvor˘ák şi, după Dans ungar nr. 5 de Brahms, ansamblul a acompaniat un pianist la debut pe podiumul Ateneului – Alexandru Penescu – într-o celebră secvenţă lirică, nemenţionată în programul de sală, deci o surpriză. El a fost urmat de experimentata pianistă Carmina Sârbu în Rondo KV 382 de Mozart, tratat cu vigoare şi virtuozitate tehnică, poate mai puţin cu transparenţă filigranată.
   Prima parte a serii s-a încheiat cu Iarna din ciclul Anotimpurile de Vivaldi, în care violonistul Eugen Sârbu, aflat din nou pe scena românească după mulţi ani, a dorit să-şi reliefeze virtuozitatea şi sunetul viorii Stradivarius pe care cântă, răspunzând aplauzelor nu doar cu un bis – Dimineaţa după nuntă de Ion Voicu (deşi, prin tradiţie, într-un program cu mulţi solişti, nimeni nu bisează) – dar şi cu un discurs foarte personal. Lucrurile au luat o cu totul altă turnură şi prin invitarea naistului Gheorghe Zamfir pe scenă, acesta povestindu-ne că a venit de la spa, că în anii ’80 sau ’90 a dedicat concerte lui Dumnezeu, că a fost în turneu prin Europa etc., ceea ce oricum nu avea vreo legătură cu seara Orchestrei medicilor, dar să spunem că a fost o „pată de culoare“ ce a surprins pe toată lumea, prelungind cu mult „cronometrajul“ iniţial, pe lângă faptul că s-a creat o breşă în curgerea muzicală firească.
   După pauză, am ascultat cu plăcere celebre creaţii de Strauss – Vals imperial, Polca Trisch-Trasch sau aria Adelei (actul I) din opereta Liliacul, soprana Irina Baianţ, foarte promovată în ultima vreme, rezolvând agreabil dificila scriitură, mizând în special pe interpretare, cântând însă, nefiresc, prima strofă în limba germană, iar a doua în română. După aria din opera Turandot de Puccini, susţinută şi de această dată de tenorul Adrian Dumitru, cu date naturale remarcabile, a venit rândul lucrărilor dedicate Crăciunului. Orchestra a reluat Christmas Festival de Anderson, apoi Suita de Crăciun de Russel, în care s-a regăsit şi grupul vocal „Bucharest Singers“ (de fapt, opt foarte buni componenţi ai coralei „Vox Medicalis“). Corul mediciniştilor „Vox medicalis“, condus de studentul Tudor Ionescu, a încântat apoi publicul cu câteva colinde româneşti.
   Finalul a readus muzica straussiană, prin valsul Dunărea albastră, precum şi nelipsitul bis Marşul Radetzky, spre bucuria celor aproape o mie de spectatori care, mai bine de trei ore, au asistat la un concert aparte (din multe puncte de vedere) dar extrem de plăcut şi apreciat. Efortul deosebit al Orchestrei medicilor „Ermil Nichifor“ a fost răsplătit din plin, cei de pe scenă şi cei din sală trăind acea stare de bine pe care o aduce, în apropierea Crăciunului, un concert cu muzică bună şi o interpretare pe măsură.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe