Newsflash
Cultură

Ne părăsesc marile stele

de Candid STOICA - dec. 2 2022
Ne părăsesc marile stele

A plecat dintre noi una dintre cele mai mari actriţe ale ultimelor decenii, Sanda Toma, o ingenuă dramatică perfectă.

Sanda Toma Foto TNB

Prin prospeţimea și sinceritatea interpretărilor ei, Sandra Toma i-a uimit pe celebrii profesori Aura Buzescu și Nicolae Bălţăţeanu și, mai ales, pe regizorul Vlad Mugur. Acesta a luat-o – împreună cu promoţia IATC 1956 – la Naţionalul craiovean. Denumită ulterior „promoţia de aur”, debutul membrilor ei pe scena craioveană a făcut istorie. Din păcate toţi s-au stins, rămânând în picioare doar Victor Rebengiuc.

Adusă la Teatrul Naţional din București de regizorul Sică Alexandrescu, Sanda Toma a strălucit între marii actori George Calboreanu, Grigore Vasiliu Birlic, Marcel Anghelescu, Radu Beligan în spectacolul „Bădăranii” de Carlo Goldoni, care a făcut furori la Festivalul de la Veneţia.

În 1961, a fost cooptată de Radu Beligan la nou înfiinţatul Teatru de Comedie. Aici, sub bagheta magică a marelui regizor Lucian Giurchescu, și-a dat măsura marelui său talent dramatic în roluri precum: Daisy din „Rinocerii” de Eugen Ionescu, Sașa din „Un Hamlet de provincie”, Irina din „Trei surori” de Cehov, Ziţa din „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, Grușa din „Cercul de cretă caucazian”, Kattrin din „Mutter Courage” de Bertolt Brecht.

Actriţă fetiș a regizorului Lucian Giurchescu, găsește resurse și mai joacă într-un ultim rol pe scena Teatrului de Comedie, Céline, în spectacolul „Învaţă-mă, Céline!” de Maria Pacôme, montat special pentru ea (2011).

Pleacă la Teatrul Naţional din București, unde realizează o mare creaţie întruchipând-o pe Kate Keller, în spectacolul „Toţi fiii mei” de Arthur Miller (2009-2019). Acesta este rolul cu care și-a încheiat activitatea artistică, dovedind încă o dată marele său talent, uimindu-și spectatorii și colegii.

Și-a iubit cu pasiune meseria, declarându-se „un soldat credincios al teatrului”. Era o fire cultivată, inteligentă, ordonată, ușor sarcastică și iubea cu pasiune literatura. Conversaţiile cu ea erau pline de miez.

Cel de Sus să aibă grijă de sufletul ei.

ETICHETESanda Toma

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe