Newsflash
Cultură

PACIENTUL FRAGIL

de L. DANIELESCU - sept. 4 2009
PACIENTUL FRAGIL

Îmbătrânirea populaţiei este un fenomen social, cu implicaţii tot mai profunde în diverse domenii. Şi, poate, în medicină mai mult ca în alte sectoare ale vieţii societăţii. Fapt ce se reflectă şi în sumarele unor publicaţii cu profil medical, cum este, bunăoară, hebdomadarul belgian LE GENERALISTE. (...)

   Din al cărui nr. 924 am ales articolele ce abordează îndeosebi asemenea tematică. → Unul dintre acestea se inspiră din lucrările recentului simpozion de uro-geriatrie care a avut loc în Belgia şi s-a referit, mai ales, la incontinenţa pacientului vârstnic. (...)
→O altă problemă care interesează şi pe pacienţii vârstnici este combaterea fibrilaţiei auriculare (FA). Rezumând două articole pe această temă apărute în revistele  „The Lancet“ şi, respectiv, „New England Journal of Medicine“, textul din „Le Généraliste“ arată că FA este tulburarea cronică de ritm cea mai frecvent întâlnită la populaţia generală, această afecţiune dublând riscul de deces şi mărindu-l de cinci ori pe cel de accident vascular cerebral (AVC). Pe baza cercetărilor recente se prevede însă o creştere, în viitorul apropiat, a prevalenţei FA, una din cauze fiind îmbătrânirea populaţiei. Evident, idealul rezidă în prevenirea FA, iar o cale spre acest obiectiv a început să fie trasată de specialişti. Este vorba de identificarea factorilor de risc ce ar indica dacă o persoană poate sau nu să fie afectată de FA. Pentru aceasta e nevoie să se efectueze, cu regularitate, ECG, să se ia în calcul vârsta pacientului, presiunea sa sistolică, etatea la care – eventual – a avut un infarct, precum şi alţi factori. Din moment ce un pacient a fost depistat ca având riscul de a face FA, trebuie acţionat prin mijloace individualizate, în scopul diminuării acestui pericol. Specialiştii au pus în evidenţă diverse substanţe care pot contribui la prevenirea FA, precum statinele, „untura de peşte“, inhibitorii enzimelor de conversie şi antiaritmicele. Sunt în plină desfăşurare studii, în această privinţă, pe mari loturi de oameni. Deocamdată însă, în aşteptarea unei metode de prevenire primară realmente eficace, FA trebuie tratată de îndată ce îşi face prezenţa. În această situaţie, trebuie ţinut seama – arată autorii articolelor citate în „Le Généraliste“ – că de cea mai mare importanţă este prevenirea AVC. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe