Newsflash
Cultură

Porți deschise spre diversitate

de Dr. Raluca BULEA - nov. 11 2016
Porți deschise spre diversitate
   O parte din farmecul toamnei stă în momentul acela special care era cândva reîntoarcerea la școală și pe care îl simțim și acum prin reluarea activităților profesionale, fără senzația de lentoare pe care ne-o dă căldura verii. În același spirit, finalul de septembrie ne-a adus câteva zile speciale organizate de institutele culturale la București.
    Ziua europeană a limbilor, sărbătorită de 15 ani la 26 septembrie, este un eveniment menit să atragă atenția asupra bogăției lingvistice a continentului, precum și importanței descoperirii și punerii sale în valoare. În acest an, evenimentul a fost găzduit în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, un spațiu generos și încărcat de simboluri ce țin de rădăcinile și de esența noastră ca popor, inclusiv de limba pe care o vorbim.
    Pornind de la îndemnul „Nu crede ce se spune, vino și învață“, membrii rețelei de institute culturale EUNIC România și-au propus la această ediție să ne ajute să aflăm dacă etichetele stereotipe puse diferitelor popoare sunt într-adevăr reale, justificate de comportamentul oamenilor, sau sunt prejudecăți înrădăcinate în gândirea celorlalți. Numeroșii participanți, atât cei foarte tineri, cât și cei vârstnici, au fost provocați să se implice în activitățile și jocurile educative concepute de fiecare dintre institutele și centrele culturale organizatoare. Evenimentul a fost conceput ca o plimbare imaginară prin Europa, participanții primind ștampile din partea fiecărei țări, iar la sfârșitul parcursului cultural-lingvistic, o dată adunate toate ștampilele, au primit un premiu cu ajutorul căruia puteau să aprofundeze cunoștințele despre limbile bătrânului continent.
    O prezență specială a avut anul acesta Centrul Ceh, ale cărui activități au fost centrate în jurul unui volum publicat de editura Curtea Veche în 2015 – „Dicționar român-ceh de cuvinte similare“. Cu ajutorul acestuia, publicul a putut să descopere asemănări surprinzătoare cu o limbă față de care în mod obișnuit nu ne considerăm foarte apropiați.
    Și cum o parte importantă a vocabularului se învârte în jurul noțiunilor legate de mâncare și alimente, aceste cuvinte fiind totodată printre primele pe care oricine le învață, de la sărbătoarea lingvistică nu puteau lipsi exemplificările culinare ale țărilor prezente la eveniment. Atelierele gastronomice au oferit celor interesați posibilitatea de a exersa prepararea câtorva produse tipice. Acestea au fost prezente apoi și în programul Institutului francez, al Institutului Cervantes și al Institutului Goethe, care au organizat, fiecare la sediul propriu, câte o zi a porților deschise înainte de începerea oficială a noului semestru de cursuri. În cazul francezilor, momentul a fost de altfel integrat în „Sărbătoarea gastronomiei“ – ediția a treia – eveniment organizat după ce, în anul 2011, bucătăria din Hexagon a fost inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO, ca o recunoaștere a locului său în definirea identității franceze.
    Sub genericul „Știi cine este Goethe?“, institutul care poartă numele marelui scriitor german a sărbătorit cinci ani de existență a platformei online „Fokus pe germană“, invitând publicul larg să se familiarizeze cu aspecte legate de cultura și limba acestei țări. Jocurile de creativitate (scriere de poezie, crearea unei coperte sau rescrierea unor povești clasice), conversația prin jocuri de rol, atelierele lingvistice și culinare, precum și proiecțiile de film de la sfârșitul zilei, toate au fost concepute pentru a ne apropia de o mare cultură fără de care existența noastră de azi ar fi, evident, mult mai săracă.
    La Cervantes, activitățile pentru copii și adulți s-au desfășurat concomitent, fiind un prilej de distracție și învățare deopotrivă. Spațiile institutului au fost animate de cursuri demonstrative, ateliere de conversație și traducere literară, compunere de desene și povești folosind termeni în spaniolă, precum și de nelipsitul popas culinar. Publicul a fost numeros, reconfirmând interesul pe care îl suscită cultura hispanică la noi.
    Și pentru că la 12 octombrie se sărbătorește an de an Ziua hispanității, echipa de la Cervantes și-a răsfățat și de această dată publicul fidel cu o surpriză – un concert inedit găzduit de Ateneul Român, susținut de cantautoarea Carmen París, acompaniată la pian de Diego Ebbeler și la instrumente de percuție de Jorge Tejerina. Elementul deosebit al acestui spectacol a ținut de stilul muzical abordat de artistă, care și-a început cariera valorificând un gen tradițional din regiunea sa: jota aragonesa, pe care ulterior l-a îngemănat cu alte ritmuri, în special din America Latină, dar și cu jazzul. Cu mult umor și talent actoricesc, muziciana ne-a istorisit povestea fiecărei piese și a situației care o inspirase, îndemnând spectatorii să i se alăture pentru a ține ritmul sau chiar pentru a dansa și aducând multă veselie și căldură sufletească într-o seară rece și ploioasă de toamnă bucureșteană.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe