Newsflash
Cultură

Radu Beligan și aripa eternității

de Candid STOICA - aug. 9 2016
Radu Beligan și aripa eternității
     Se șoptește că s-ar fi rugat de cei din preajmă să fie lăsat să moară. În mulțimea pestriță de oameni care au venit să-l ducă pe ultimul drum pe cel care i-a făcut de multe ori să râdă voios, majoritatea din ei cu părul alb, am auzit câteva replici: „A dus-o bine!“, „A știut să trăiască!“. E adevărat, a dus-o bine sub mai toate regimurile și se poate spune că s-a înfruptat din tot ce au putut oferi ele, dar nu trebuie uitat nicio clipă că a știut să și muncească. Ceas de ceas, zi de zi, săptămână de săptămână, an după an. Nu termina bine un spectacol, că începea altul. Un film, o imprimare radio, o emisiune de televiziune – îi ocupau pur și simplu tot timpul, astfel încât te poți întreba când a avut vreme să facă copii, dacă nu l-ar fi ajutat din plin și soțiile. Se poate spune, fără  greșeală, că n-a fost un actor în sensul obișnuit al cuvântului, deși a acoperit cu activitatea sa prodigioasă peste o jumătate de veac, încărcată de enorm de multe succese, cu care în mod sigur nu se poate mândri mai niciun alt actor. Radu Beligan a fost, în ultimă instanță, un model, dacă nu moral, atunci indubitabil artistic, de fapt, un mare creator de teatru. Stau mărturie cele două teatre pe care le-a păstorit: Teatrul de Comedie și Teatrul Național, cu tot angrenajul lor – actori, re­gi­zori, cu re­pertoriul lor și, bineînțeles, sutele de spectacole pe care le-a girat cu personalitatea sa. Dar nu trebuie uitat mai ales că a fost un om generos.
     Aflasem că nu se simte bine și l-am vizitat cu o lună înainte de sfârșitul său. Părea doar obosit. „Ce mai faci?“, m-a întrebat. „Teatru“, i-am răspuns. „Teatru ai spus? E bine. Vei trăi fericit, ca și mine“.

*

     Un șef de la jandarmi mi s-a adresat: „Vă rugăm să lăsați locul liber de lângă groapă pentru că aici va veni familia“. „Eu sunt familia“, i-am răspuns. „Atunci rămâneți“. Din momentul acela am primit nenumărate condoleanțe.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe