Newsflash
Cultură

Să nu furi!

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - oct. 18 2012
Să nu furi!
   O campanie pentru o viaţă cinstită alcătuieşte lista păcatelor care se înscriu sub imperativul „Să nu furi!“. Pentru că, aşa cum nimic nu e simplu pe lumea asta, nici hoţia nu e de un singur fel şi nici chiar atât de uşor de diagnosticat cum ni s-ar putea părea la prima vedere. Da, se pot fura obiecte. Intră hoţul în casă şi fură ce ştie sau ce găseşte. Fură şi cleptomanul, care, îndrăgostit de un lucru anume, îl ia, îl admiră şi pleacă cu el fără să-şi dea întotdeauna seama ce face. Banii se fură tot atât de clar, de la bancomat, din portofel, din buzunar, din bănci, din munca la negru, din management părtinitor sau din seifurile private. Banii se fură şi cu ajutorul industriei cerşitului, când un merţan elegant depune în fiecare dimineaţă un vârstnic cu dizabilităţi pe strada mea, de unde – fie ploaie, fie ger, fie arşiţă ca în pustiul saharian – îl recuperează abia seara. Dar banii se fură şi când „uiţi“ să restitui o datorie, uiţi să dai rest unui client, când eşti zgârcit din cale afară sau când joci jocuri de noroc.
   Alte lucruri de furat. Informaţia se fură astăzi într-o veselie şi nu numai prin spionajul industrial sau de alt fel, nu numai prin plagiat, copiat la teză sau prin compor­tamente neloiale (evaluări lipsite de fairplay: în sport, la concursuri de angajare, la castinguri, la licitaţii, la numiri în funcţii etc.), ci şi „în parteneriat“ cu alte tipuri de hoţii. Concomitent cu furtul de timp, de exem­plu: difuzarea necontenită, în trombă, cu multiple reveniri şi cu lux de amănunte, a ştirilor despre dezastre, violuri, sinucideri şi omucideri, care mănâncă minutele ce s-ar cădea destinate sănătăţii oamenilor şi sănătăţii planetei – respectiv informaţiilor la zi privind starea acestora, dar şi măsurilor de însănătoşire, nu neputinţei în faţa cancerului, în faţa încălzirii globale şi a deşertificării. La furtul de timp plus informaţie ar intra şi publicitatea, reclamele pentru produsele greu vandabile, fără să mai socotim, iar şi iar, logoreea nonstop a celor care se plac enorm vorbind despre nimic la televizor.
   Vine la rând furtul de identitate, când oamenii sunt bârfiţi, învinuiţi şi condamnaţi vehement „după ureche“ ori sunt căinaţi amarnic pentru slăbiciuni pe care nu le au, cu mai multă sau mai puţină îngăduinţă, cu mai multă sau mai puţină viclenie.
   Înşelarea partenerului de viaţă e tot furt. Furt de încredere. Iubirea poate fi furată, de la începutul la sfârşitul căsniciei, în cazul existenţei unui interes masiv unidirecţional. Se fură respectul, se poate fura reputaţia, se pot fura meritele cuiva, se fură starea de bine. De aici la starea de bine fizic, mintal şi social – cum e definită sănătatea – nu mai e decât un pas. Se poate fura, da, sănătatea. Şi nu doar prin violenţă.
   Revenind la furturile „simple“, de obiecte din magazine, de exemplu: în SUA, s-au înregistrat 140 de milioane de furturi într-un singur an. Au fost depistaţi patru milioane de hoţi. Dintre aceştia, 10% erau săraci, 70% aveau venituri mijlocii, iar 20% erau bogaţi. Se fură deci mai mult din păcătoşenie decât din sărăcie.
   N-a fost o critică la adresa cuiva. La Speranţa TV, postul cultului adventist de ziua a şaptea, se comentau în serial, cele zece porunci, iar telecomanda a nimerit pe „Să nu furi!“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe