Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Un test pentru Sione

Viața Medicală
Dragoş BĂLDESCU joi, 17 septembrie 2015
     Se spune că în rugby nu există meciuri amicale, iar echivalentul unei partide neoficiale se numește meci test, miza fiind la fel de mare, căci jucătorii dau totul pe teren. Stadionul național de rugby „Arcul de Triumf“ a găzduit ultimul test al „stejarilor“, înainte de plecarea spre Campionatul mondial din Anglia, împotriva selecționatei statului Tonga, sâmbătă, 5 septembrie a.c.
     Cei mai puțin familiarizați cu rugbyul ar putea râde citind numele adversarului. Micile state insulare din Pacific precum Tonga, Fiji ori Samoa, au naționale foarte puternice și jucătorii de acolo sunt naturalizați de mai toate echipele importante. Chiar și România l-ar putea trimite în teren sâmbătă pe Paula Kinikinilau, un centru cu origini tongane. Calitățile genetice ale insularilor îi fac perfecți pentru acest sport, cu o combinație rară de forță fizică și viteză. Naționala Tonga este în acest moment pe locul al 11-lea în clasamentul World Rugby, mai sus decât Italia, participantă în Turneul celor şase națiuni, România fiind abia pe locul 17. Meciul a avut o miză mult mai mare decât de obicei. Indiferent de rezultatul de pe teren, marele câștigător a fost Sione Vaiomounga.
     Fost participant cu echipa tongană la Campionatul mondial din 2011, Vaiomounga s-a transferat anul trecut în campionatul nostru, la echipa din Baia Mare. Chiar înainte de semifinala campionatului, jucătorul din linia a treia a fost transportat de urgență la spital, sângerând din cauza unei grave afecțiuni renale, care îi putea fi aproape fatală. Medicii i-au spus lui Sione că nu va mai putea juca rugby niciodată și că are nevoie de un transplant renal sau dializă de trei ori pe săptămână. Diagnosticul era practic o condamnare la moarte pentru că jucătorul nu dispunea de resurse financiare, iar spitalele din Tonga nu oferă servicii de dializă.
     Clubul băimărean a decis însă să-l ajute. Pentru a-i permite să rămână în România și să beneficieze în continuare de dializă, tonganul a fost angajat ca antrenor la o grupă de copii. S-a desfășurat și o strângere de fonduri pentru transplant, prin donații de la foști coechipieri și de la conaționalii lui care joacă la cluburi europene. La propunerea federației din Tonga, Federația Română de Rugby a decis ca toate încasările din bilete, cei 10.000 de euro obținuți, să ajungă la Sione, pentru tratament și pentru ca familia jucătorului să-l poată vizita.
     Fanii rugbyului din București au fost pe stadion pentru a susține România și a-l ajuta pe Sione, pentru că, așa cum a declarat și președintele FRR, Harry Dumitraș, „rugbyul înseamnă echipă, iar echipa simbolizează solidaritate“.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.