Reprezentanţele culturale ale diferitelor ţări te pot face să cunoşti locuri îndepărtate înainte (sau chiar fără) să le vizitezi. Despre evenimente recent dedicate tradiţiilor gastronomice italiene şi detaliilor de atmosferă ale cartierelor romane aflăm de la dna dr. Raluca Bulea, la rubrica Institute culturale.

 "> Vacanţă cu parfum italian - Viața Medicală
Cultură

Vacanţă cu parfum italian

de Dr. Raluca BULEA - aug. 8 2012
Vacanţă cu parfum italian

Reprezentanţele culturale ale diferitelor ţări te pot face să cunoşti locuri îndepărtate înainte (sau chiar fără) să le vizitezi. Despre evenimente recent dedicate tradiţiilor gastronomice italiene şi detaliilor de atmosferă ale cartierelor romane aflăm de la dna dr. Raluca Bulea, la rubrica Institute culturale.

 

   Suntem în miez de vară, anotimp care pentru foarte mulţi este sinonim cu vacanţa, cu desprinderea de rutina de peste an, cu plimbările, cu regăsirea celor dragi. Şi cam ce se poate face în vacanţă? După ce am pus casa la punct şi am ajuns la zi cu lecturile îndelung amânate în decursul lunilor trecute, deja nu mai avem stare, se naşte dorinţa irezistibilă de a porni la explorarea de noi orizonturi. Sau măcar de a le revedea pe unele dintre acelea descoperite şi îndrăgite în alte ocazii. Însă este atât de cald încât planurile nu se pot face cum se cuvine decât având alături o cupă de îngheţată, care să ne schimbe viziunea asupra lucrurilor. În acest fel prinde viaţă o idee, se conturează un plan: destinaţia – Italia, ţara unde s-a născut îngheţata aşa cum o ştim azi, pentru a face apoi înconjurul lumii. Iar odată ajunşi în peninsulă, ar fi o pierdere să nu (re)vedem Cetatea eternă, atât de încărcată de istorie şi cultură, încercând să depăşim măcar pentru câteva ceasuri locurile arhicunoscute, pentru a descoperi şi acea Romă ce apare doar ca notă de subsol în ghidurile turistice. Pe nedrept.
   Parcă intuind că am putea să ne facem asemenea proiecte, prietenii de la Institutul Italian de Cultură s-au gândit să ne ofere argumente în favoarea lor, prin câteva din programele organizate înainte de binemeritata pauză estivală. Acestea au fost încadrate în ampla agendă a Festivalului Italian, combinaţie de manifestări culturale, dar şi economice, gastronomice, de modă şi de obiceiuri din Peninsulă, pe care de câţiva ani le pun la cale împreună cu Ambasada Italiei la Bucureşti, pentru a ne face astfel părtaşi la un eveniment major din istoria lor recentă: crearea, la 2 iunie 1946, în urma referendumului naţional, a Republicii Italiene aşa cum o ştim astăzi.
   Îngheţata, nelipsită din meniul preferat al după-amiezilor şi serilor fierbinţi, a fost pro­tagonista conferinţei susţinute de Alessandro Castro şi intitulate: „De la şerbet la îngheţată. Când gheaţa se transformă în desert“. Aflat pentru a treia oară la Bucureşti pentru a vorbi despre gastronomia italiană, Alessandro Castro consideră că nimic nu poate fi mai firesc, după felurile principale şi cafea (care au reprezentat temele conferinţelor anterioare) decât să ne vorbească despre desert. Nu orice desert, ci unul care, plecat din Italia, a făcut înconjurul lumii şi de sute de ani încântă nu doar gustul, ci şi celelalte simţuri ale celor care îl consumă.
   Cu mult umor, fără a face însă rabat de la corectitudinea informaţiilor şi datelor prezentate, Alessandro Castro ne-a purtat din vremurile biblice până în contemporaneitate, însoţind un aliment a cărui descoperire a fost, până la urmă, rodul întâmplării, din dorinţa oamenilor de a menţine anumite produse cât mai mult timp într-o stare bună pentru a putea fi consumate. Astfel, alăturarea fructelor sau a sucurilor de fructe la gheaţă a făcut să se nască aşa-numitul sorbetto, folosit şi astăzi foarte mult în Sicilia încă de la primele ore ale dimineţii, în varianta numită granita, menit să-i răcorească pe cei care locuiesc în zone unde temperaturile depăşesc adesea 30°C pe întreg parcursul zilei. În ceea ce priveşte varianta cremoasă a produsului, ceea ce pentru italieni este definit ca gelato, reţeta include ouă şi lapte, alături de care pot sta cacao sau amestecuri de fructe proaspete sau uscate. Ni s-au explicat pe îndelete diferenţele între o îngheţată artizanală de bună calitate şi una care nu îşi merită banii (să nu ne lăsăm amăgiţi, de pildă, de culorile prea vii), între îngheţata artizanală şi cea industrială, sau între gelato şi icecream, aceasta din urmă fiind mult mai bogată în uleiuri vegetale hidrogenate, ceea ce o face să nu se topească, aşa cum se întâmplă cu o îngheţată autentică.
   Pentru a ne convinge de spusele sale, Alessandro Castro ne-a invitat, în final, şi la degustare, pentru a putea aprecia singuri un sorbetto di limone, un gelato al cioccolato şi un gelato alla nocciola (cu alte cuvinte, varianta de pastă de lămâi cu gheaţă, respectiv îngheţată cu ciocolată şi cu alune de pădure). Un singur cuvânt mai rămâne de spus despre toate acestea: delicios!
   După ce ne-am răcorit trupul, e momentul să ne ocupăm şi de spirit, şi exact asta au făcut fotografiile Rodicăi Marinescu, prietenă veche a Institutului Italian şi iubitoare declarată a Romei, care de această dată ne-a propus să descoperim timp de o lună „Roma inedită“. Dacă în expoziţiile precedente ne-a purtat prin zona monumentală a punctelor de maxim interes turistic, de această dată, ca un vizitator care începe să devină un obişnuit de-al casei, şi-a oferit vreme pentru a merge fără grabă şi a observa cu ochii larg deschişi – nu doar în sensul fizic, ci şi în cel figurat – acele cartiere care sunt, de drept, ale romanilor, ale celor pentru care oraşul înseamnă „acasă“. Aşa au apărut imaginile expuse pe simeze, care surprind detalii de atmosferă, capabile să te transporte instantaneu acolo unde au fost făcute, mai ales dacă ai avut deja şansa să cunoşti Roma şi intuieşti cam despre ce zone ar putea fi vorba. Mi-e mai greu să conştientizez cum ar percepe „Roma inedită“ un vizitator care încă nu a ajuns în Italia. Cum totuşi vorbim de o destinaţie intens mediatizată, cu repere vizuale prezente deja în conştiinţa publică chiar şi pentru cei care o cunosc doar din poveşti, cred că alegerea autoarei este binevenită, pentru a mai rupe din şabloane şi a împărtăşi publicului şi altceva decât Fontana di Trevi şi Piazza San Pietro. Sunt multe fântâni ca nişte opere de artă la Roma şi multe pieţe pline de şarm, care să merite un popas, fie doar pentru a face o fotografie.
   Întreaga expoziţie era plină de poezie, iar formatul de mari dimensiuni ales de autoare pentru această ocazie nu a făcut decât să scoată şi mai mult în evidenţă, în mod fericit, amănuntele, în aşa fel încât să putem pătrunde, aproape fizic, în universul acelor detalii romane. De la sculpturile de marmură sau de piatră ale fântânilor, la copacii de străjuiesc malurile Tibrului şi florile care se revarsă peste tencuiala uneori scorojită a unor vile din romanticul Trastevere, până la apusul de soare peste San Pietro, care înfrumuseţează totul cu lumina sa aproape ireală, imaginile ne aduc mai aproape un oraş pe care nu e greu să îl transformi, emoţional vorbind, din marea capitală a imperiului într-un loc în care ar putea să îţi fie drag să te plimbi sau chiar să trăieşti într-o zi, fără ca istoria sa milenară să te copleşească. Loc care să devină astfel puţin şi al nostru, chiar dacă vizita nu ţine mai mult de câteva zile, dar suficient încât să putem adăuga noi înşine alte faţete ale Romei inedite care nu va înceta niciodată să ne fie parcă din ce în ce mai dragă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe