Newsflash
Cultură

Viaţa din umbra cărţilor

de Dr. Raluca BULEA - mai 26 2014
Viaţa din umbra cărţilor
Sunt poveşti care ne fascinează copilăria, creştem cu ele, le parcurgem la nesfârşit, căci ne înflăcărează, ne antrenează imaginaţia şi dau la rândul lor naştere altor poveşti. Mai sunt altele cu care ne identificăm mai apoi în viaţă, poveşti care ne intră în suflet ca să nu mai iasă nicicând, parcă scrise anume pentru fiecare dintre noi, ce ne dezvăluie lumi misterioase sau universuri nemaiîntâlnite. De la ele ajungem să ne dorim să mai cunoaştem şi altele, poveştile creatorilor lor, vieţile şi experienţele care i-au făcut pe scriitori – căci despre ei este vorba – să ne poată dărui aceste lumi încântătoare. Nu este întotdeauna uşor, căci pe cât sunt de generoşi când este momentul să îşi dăruiască operele marelui public, pe atât sunt de rezervaţi, de obicei, când vine vorba de intimitatea lor. Vor să fie creaţia lor, şi nimic mai mult. Din când în când însă, prin câte un interviu inspirat condus sau cu ajutorul unei imagini grăitoare, reuşim să ridicăm, oricât de puţin, vălul de mister.
Este ceea ce face, de peste trei decenii, Daniel Mordzinski (foto), cel supranumit „fotograful scriitorilor“, şi care de data aceasta a ajuns la Bucureşti, prin mijlocirea Institutului Cervantes, cu o expoziţie eveniment, intitulată „De tinta y luz. Una mirada al alma de las Jose Luis Sampedro (stânga) şi Gabriel Garcia Marquez letras hispanoamericanas“ (Cerneală şi lumină. O privire înlăuntrul literaturii hispanoamericane), cu care a făcut multe peregrinări prin lume în ultimii trei ani. Născut la Buenos Aires în 1960, emigrează la Paris la sfârşitul deceniului următor din cauza regimului politic din ţara de baştină, iar în Franţa începe aventura care avea să se transforme peste ani într-o profesiune de credinţă: imortalizarea celor care ne fac să visăm, să ne punem întrebări existenţiale, să evadăm sau dimpotrivă să ne confruntăm cu realitatea: scriitorii.
Aventura lui Mordzinski a început cu o fotografie a lui Jorge Luis Borges, făcută încă înainte de plecarea din Argentina, şi a continuat cu Julio Cortázar, cel pe care, recent sosit la Paris, a avut curajul să îl invite, telefonic, cu numărul găsit în cartea de telefon de pe stradă, la vernisajul primei lui expoziţii de reportaj social. Între timp a devenit cunoscut în toată lumea, este fotograful oficial al unor prestigioase festivaluri literare (HAY festival este poate exemplul cel mai elocvent), iar la ultimul salon al cărţii de la Paris de anul acesta, la care Argentina a fost invitat de onoare, fotograful şi-a lansat cea mai recentă carte, Cronopios, dedicată portretelor de scriitori argentinieni.
Prezenţa lui la Bucureşti cu ocazia vernisajului nu a făcut decât să completeze fericit ceea ce puteam savura în expoziţie, pe de o parte cu proiecţia unor alte fotografii de colecţie, ale unor scriitori din întreaga lume, care se exprimă în cele mai diferite limbi, mulţi dintre ei posesori ai unui premiu Nobel, şi pe de altă parte cu felul său unic, plin de vitalitate, de umor, de autoironie, în care îşi povesteşte trecerea prin viaţă şi întâlnirile cu marii titani ai literaturii contempo­rane. Tocmai aceste întâlniri privilegiate l-ar putea îndreptăţi, cândva, să ofere publicului cititor „o altfel de istorie a literaturii“, prin prisma experienţelor trăite în apropierea atâtor scriitori faimoşi.
Una dintre istorisi­rile remarcabile este aceea a zilei în care, în ianuarie 2010, Daniel Mordzinski a reuşit, făcând un slalom incre­dibil, să aibă sesiuni de fotografie atât cu Mario Vargas Llosa, cât şi cu Gabriel García Márquez, fără ca vreunul să afle de celălalt, întrucât nu erau în relaţii prea cordiale. A reuşit atunci să facă multe din faimoasele sale „fotinski“ (adică fotografii în stilul lui Mordzinski), care Mario Vargas Llosa (stânga) şi Enrique Vila-Mataspresupun mai mult decât declanşarea aparatului de fotografiat: crearea unui întreg cadru, asemenea unei poveşti unde scriitorul portretizat să fie precum peştele în apă, să se poată regăsi, o poveste care să îl definească, iar apoi să poată dezvălui şi privitorului câte ceva din personalitatea scriitorului dincolo de cărţile sale. Povestirea capătă valenţe suplimentare în condiţiile în care a avut loc cu doar o zi înainte ca autorul „Unui veac de singurătate” să treacă în lumea cea fără de dor.
Dintre numele de rezonanţă prezente cu această ocazie pe simezele de la Cervantes, avem ocazia să descoperim autori bine cunoscuţi, care au fost traduşi şi în limba română, câştigători ai premiului Nobel sau ai premiului Cervantes, din generaţii şi ţări diferite: Jorge Luis Borges, Roberto Bolaño, Mario Benedetti, Alfredo Bryce Echenique, Guillermo Cabrera Infante, Camilo José Cela, Javier Cercas, Julio Cortázar, Miguel Delibes, Carlos Fuentes, Eduardo Galeano, Gabriel García Márquez, Juan Goytisolo, Almudena Grandes, Javier Marías, Juan Marsé, Ana María Matute, Rosa Montero, Eduardo Mendoza, Octavio Paz, Arturo Pérez Reverte, Laura Restrepo, Carlos Ruiz Zafón, Ernesto Sábato, José Luis Sampedro, Luis Sepúlveda, Mario Vargas Llosa. Impresionanta listă este completată de scriitori populari în ţările lor de origine, în cele vorbitoare de spaniolă sau printre hispanişti, care pot fi puncte de interes pentru publicul larg de la noi pe viitor. Sunteţi deci aşteptaţi, până la sfârşitul acestei luni, să vă bucuraţi de o nouă îngemănare a artelor, de o împletire a literaturii cu fotografia, care vă va trezi, poate, dorinţa de a citi, a călători, a visa…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe