Newsflash
Cultură

Victoria medicinii și gestul lui Cehov

de Paula ROMANESCU - ian. 17 2017
Victoria medicinii și gestul lui Cehov
 Din numărul 9 al revistei Fântâna din Kos – revista literară a Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România, cititorii află cum funcționează „mintea care vindecă” și mintea „care se vindecă”, după textul Cristinei Sima, rămânându-le doar să stabilească o perfectă armonie între mintea stânga și cea dreaptă, fiind deopotrivă raționali și liber visători. Visele sunt descrise, din perspectivă științifică, de nu mai puțin de patru autori: Radu Negoescu, Mirela Bănățeanu, Cristian Bălan, Doina Nițulescu.
 O invitație de nerefuzat ne face Mihail Mihailide prin omagierea umbrei înalte din chirurgia oto­rinolaringologică – Traian Nasta (1882–1958), urmaș al profesorului Thoma Ionescu. De asemenea, prezintă o fotografie ilustrându-i pe Păstorel și Pallady, pe versoul căreia stă scrisă o epigramă: „Au cine poate azi să știe bine,/Cam ce o să se spună în viitor:/Că eu sunt cu Pallady Teodor,/Că Teodor Pallady e cu mine”. Pentru aceste scânteieri de spirit a fost trimis Păstorel în închisoare.
Gianfranco Brini – medic, scriitor, jurnalist, delegat din partea Italiei în raporturile cu „Union Mondiale des Écrivains Médecins” (din care face parte și SMSPR) prezintă gestul medicului Anton Pavlovici Cehov, care, știind că se apropie sfârșitul, îi cere medicului său o cupă de șampanie. Pentru ce va fi închinat el? Pentru viață, veșnicie, medicină sau literatură? Interpretarea rămâne la latitudinea cititorului.
În următoarele pagini ale revistei putem citi o poezie japoneză a medicului-poet-haijin Jules Cohn Botea, teoretician avizat al fenomenului haiku, artist fotograf care scrie cu văzul și cântă din fărâme. Poezia de inspirație niponă a lui Jules Cohn Botea are încărcătură de soare prins într-un vas cu pereții de apă, ducându-ne cu gândul la Vasile Voiculescu.
Urmează un grupaj de poezii semnate de Răzvan Mare, Mihai Ghiur, Laurențiu Bogdan și Alessandro Zanon (în traducerea lui Mihai Cezar Popescu). În încheiere, vedem portrete la minut și poeme semnate de Ioan Paul. „Fântâna din Kos” are apă limpezitoare pentru toți cei care își oglindesc în ea chipul de o zi spre a se regăsi mai luminoși cu un gând, un zâmbet, o nouă cunoaștere.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe