Dr. Mihail Mihailide face recenzia unei lucrări a dr. Carmen Ciofu, respectiv „Un chirurg în epocă (1905–1960)“, o carte închinată tatălui ei, chirurgul Corneliu Adameşteanu. Lucrarea aduce în atenţia cititorilor viaţa medicului născut în 1905 şi educat în mari clinici medicale din străinătate, care a preferat totuşi să-şi desfăşoare activitatea în spitalele din ţară. Un inovator în chirurgie, dr. Adameşteanu a sfârşit în închisoare, după ce a fost arestat de către Securitate pe motiv de „activitate duşmănoasă“. Ultima parte a cărţii prezintă şi viziunea autoarei despre toate lucrurile care s-au întâmplat atunci.

"> Vieţi deturnate - Viața Medicală
Cultură

Vieţi deturnate

de Dr. Mihail MIHAILIDE - mai 17 2013
Vieţi deturnate

Dr. Mihail Mihailide face recenzia unei lucrări a dr. Carmen Ciofu, respectiv „Un chirurg în epocă (1905–1960)“, o carte închinată tatălui ei, chirurgul Corneliu Adameşteanu. Lucrarea aduce în atenţia cititorilor viaţa medicului născut în 1905 şi educat în mari clinici medicale din străinătate, care a preferat totuşi să-şi desfăşoare activitatea în spitalele din ţară. Un inovator în chirurgie, dr. Adameşteanu a sfârşit în închisoare, după ce a fost arestat de către Securitate pe motiv de „activitate duşmănoasă“. Ultima parte a cărţii prezintă şi viziunea autoarei despre toate lucrurile care s-au întâmplat atunci.

   Am avut ocazia în ultimii vreo 20 de ani să citesc biografii ale unor persoane – mai mult sau mai puţin meritorii prin ceea ce au făptuit spre binele semenilor – prinos al iubirii ori al datoriei morale a urmaşilor travestiţi în autori. Opinez că majoritatea acestor scrieri nu depăşeşte interesul cinului familial, iar asupra cititorului din afara acestuia, după primele pagini, efectul e soporific. Ei bine, nu acesta este cazul lucrării dnei dr. Carmen Ciofu, închinată tatălui său, doctorului Corneliu Adameşteanu, Un chirurg în epocă (1905–1960), apărută la Ed. Medicală Amaltea (Bucureşti, 2013). Cartea-album, o realizare tipografică de excepţie, dincolo de exemplaritatea vieţii şi a misiunii hipocratice a dr. Corneliu Adameşteanu, urmărită cronologic de autoare, cunoscut pediatru şi cadru didactic bucureştean, prin utilizarea unor surse autentice şi fotografii-document de foarte bună calitate, beneficiază de un stil expozitiv alert, de obiectivitate, talent şi – nu rareori – umor. Cartea are, totodată,  importanţă iatroistorică de netăgăduit, atât prin fresca unei perioade însemnate din evoluţia ştiinţei şi artei vindecării din ţara noastră (şi nu numai), cât şi prin informaţiile de istoria medicinii.
   Viaţa doctorului Corneliu Adameşteanu, născut la 9 mai 1905 în comuna Ruşii lui Asan, judeţul Vlaşca, devenită ulterior Letca Nouă, satul Milcovăţul, judeţul Teleorman, este aceea a unuia din cei nouă copii ai unui preot, care, datorită înzestrării native, dar şi a determinării de mai târziu în a-şi construi o carieră, biruieşte nu puţine dificultăţi materiale şi – bucurându-se de sistemul de burse acordat celor merituoşi – ajunge un reputat chirurg, medic cu două primariate în chirurgie generală şi ortopedie, şcolit inclusiv în Franţa, în clinicile conduse de celebrităţi ale momentului.
   Va practica de sine stătător la Spitalul din Huşi (1937–1945), Sanatoriul Dobriţa, din judeţul Gorj (1946–1948) şi Spitalul Tg. Jiu (1946–1959). A absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti, Institutul de Medicină-Militară (care asigura casă, masă, îmbrăcăminte, soldă – în funcţie de grad, dar impunea şi obligativitatea unui contract de servicii cu Armata). Pe diploma sa de doctor în medicină şi chirurgie (1929) apar semnăturile lui N. Iorga (rectorul Universităţii) şi Mina Minovici, decan al Facultăţii de Medicină. A fost extern şi intern prin concursuri, cunoscute pentru seriozitatea şi dificultatea lor, susţinute atât la Epitropia Aşezămin­telor Brâncoveneşti, cât şi la Epitropia Spitalelor Civile (unde se clasează primul din cei 24 de candidaţi). Face stagii succesive de urologie, medicină în ambulatoriu, chirurgie, clinică terapeutică etc., între maeştrii săi aflându-se profesorii: Ion Bălăcescu, Victor Gomoiu, Ernest Juvara, Anibal Teohari, Iacob Iacobovici şi alţii; pentru fiecare dintre aceştia, autoarea oferă date biografice ri­guros compulsate şi sinte­tizate. Profesorul Iacob Iacobovici, marele chirurg, este cel care îi îndeamnă pe Corneliu Adameşteanu şi pe colegul acestuia, viitorul chirurg C. Andreoiu, să accepte plecarea în provincie pentru a deschide acolo noi secţii de chirurgie – după cum procedase şi Iuliu Haţieganu cu elevii săi cei mai buni, dar fără veleităţi didactice. În 1932, cu o scrisoare de recomanare din partea profesorului E. Juvara, obţine prin concurs o bursă la Paris – pentru perfecţionarea studiilor şi specializarea în chirurgie ortopedică. Primul stagiu în capitala Franţei va fi efectuat la celebrul Spital Cochin, în Clinica profesorului Ch. Lenormant, care, în ciuda felului distant de a fi şi a severităţii, l-a apreciat şi îndrăgit pe românul Adameşteanu: „I-a dăruit tatălui meu un portret, cu dedicaţie, care a stat totdeauna în cabinetul lui de studiu de acasă. În casa noastră nu existau decât două fotografii afişate, ale celor doi corifei, prof. Ch. Lenormant şi prof. Paul Mathieu. (...) Nu aveam în casa noastră expusă în ramă nicio fotografie de familie!“, scrie dr. Carmen Ciofu. Mathieu îi dăruieşte, de asemenea, o fotografie format A4 cu următorul înscris:„Souvenirs très affectueux au Docteur Corneliu Adameşteanu, Hôpital Cochin, 1934“.
   În septembrie 1934, se specializează în chirurgia pulmonară – a tuberculozei, în special – „foarte la modă în acea vreme“, la Spitalul Laënnec – în Clinica profesorului Proust. În vara anilor 1933 şi 1934 lucrează câte două luni la Hôpital Maritime din Berk (Normandia) pentru a-şi însuşi tehnici noi în tratamentul chirurgial al tuberculozei osoase. În aceiaşi ani, la Paris, când nu era de gardă, după-amiezile, urmează cursurile Şcolii superioare de tehnici chirurgicale (chirurgia tubului digestiv, chirurgia ginecologică şi de urgenţă), iar sub conducerea profesorului C. Levaditi – chirurgie experimentală, la Institutul Fournier. La înapoierea spre ţară, se opreşte la Bologna, lucrând timp de o lună în Clinica profesorului Vittorio Putti, renumit pentru inovaţiile sale în chirurgia orto­pedică.
   Am adăstat cu bună ştiinţă asupra acestor momente consemnate în cartea dnei dr. Carmen Ciofu, pentru a sublinia cu ce bagaj profesional bogat se prezintă dr. Corneliu Adameşteanu la primariat (concursuri trecute cu brio) şi la cele trei posturi oferite de Ministerul Sănătăţii la spitalele din Sighetul Marmaţiei şi orăşenesc din Huşi, Sanatoriul maritim de tuberculoză osoasă Bugaz, din sudul Basarabiei (acum Ucraina). Dr. Adameşteanu alege şefia secţiei de chirurgie din Huşi (1 februarie 1937). Condiţiile de lucru găsite sunt descrise de noul venit şi completate de autoare cu date din istoria localităţii, a unităţii sanitare, a morbidităţii şi mortalităţii: „a trebuit să schimb mentalitatea bolnavilor care aveau oroare de intervenţii chirurgicale, preferând să moară decâ să fie supuşi unei operaţii“, mărturiseşte chirurgul în lucrarea sa „Memoriu de titluri şi lucrări“, care – din păcate – se opreşte în anul 1943. La Huşi, familia dr. Corneliu şi Victoria Adameşteanu (absolventă de ştiinţe naturale) o vor avea pe Carmen, la 23 ianuarie 1940, primul copil, numită aşa de însuşi cunoscutul obstetrician Vasile Dobrovici, venit special de la Iaşi, cu sania, pe o iarnă grea, spre a pune un forceps la o naştere cu risc, o primipară de 32 de ani. Se va mai naşte, fără probleme, o fată, Sanda-Victoria, dar fiul dorit de doctorul Adameşteanu nu va sosi: „Era adeptul teoriei patriarhale... Mama lui, preoteasa Maria Adameşteanu, născuse 9 băieţi“. Între 1941 şi 1945, chirurgul participă la al Doilea Război Mondial, atât pe frontul de Est, cât şi pe cel de Vest, fiind citat pe ordinea de zi şi decorat (Crucea „Meritul Sanitar“ clasa I, dar şi Ordinul „Steaua Republicii Populare Romîne“ „pentru faptele de arme săvârşite în războiul împotriva Germaniei fasciste“, semnat de preşedintele MAN din 1955, dr. Petru Groza). Autoarea îşi aminteşte în continuare despre intrarea în Bucureşti a Armatei Roşii şi, înapoierea de pe front a tatălui său: nevrozat, obsedat de ceea ce trăise, povestind la nesfârşit despre grozăviile la care luase parte, suferinţele îndurate alături de camarazii săi. Va fi repartizat la Sanatoriul Dobriţa şi, din noiembrie 1945, va lucra până în 1959 la Spitalul de Stat din Tg. Jiu, ca medic primar chirurg. Sunt multe amintiri ale autoarei din acest oraş, unde tatăl său va cumpăra o casă. Cititorii vor cunoaşte detalii despre activitatea medicală a tatălui său (operaţiile efectuate, studierea şi scrierea unei istorii a spitalului gorjean, comu­nicările ştiinţifice numeroa­se, conferinţele ţinute), dar şi despre excursii în locuri pitoreşti. Lucrările publicate în ţară sau în străinătate, comunicările ştiinţifice grupate pe ani sunt indexate într-un capitol separat. Acolo sunt menţionate şi acele scrieri care nu au fost niciodată comunicate sau publicate, între care „Istoricul Spitalului Huşi“ şi „Dezvoltarea Spitalului Tg. Jiu“, anexate fiind dosare cu fotocopii după sursele de documen­tare cercetate.
   Partea de final a lucrării Un chirurg în epocă (1905–1960) capătă un caracter tot mai pregnant autobiografic: autoarea, studentă la medicină, apoi medic, dobândind prin matu­ritate dreptul de a ana­liza/interpreta eveni­men­te şi fapte.
   E revoltător şi tragic sfârşitul doctorului Corneliu Adameşteanu care, în noaptea de 3–4 iulie 1959, deşi bolnav, e arestat de Securitate, dus – cum se obişnuia, pentru a da o „declaraţie“ – către o destinaţie necunoscută. Familia nu a mai aflat nimic oficial despre situaţia sa, până la anunţul decesului în condiţii de detenţie. Anul 1959 a fost cel al unui nou val de arestări dictate de partidul comunist şi pus în aplicare cu binecunoscuta sălbăticie a Securităţii dejiste. După 1989, autoarea a reuşit să consulte dosarul tatălui său de la CNSAS. Motivul arestării, al chinurilor suferite în detenţie, al faptului că nu fusese niciodată judecat se chema: activitate duşmănoasă. Se exprimase critic la adresa politicii partidului, în special în perioada evenimentelor din Ungaria. „Când se organiza plecarea la demonstraţie cu ocazia diferitelor sărbători, nu lua parte la aceste demonstraţii, spunând că nu merge el la asemenea porcării.“ Decesul (23 noiembrie 1960) a fost comunicat familiei tardiv (decembrie 1960).
   Cartea continuă cu amintirile autoarei, ca fiică de intelectual arestat; teama de a fi în orice moment exmatriculată (în urma „celebrei“ şedinţe de demascare şi epurare de la sala Floreasca, tovarăşul Florian Dănălache transmisese tuturor comitetelor de partid din universităţi ordinul ca acei studenţi care au părinţi condamnaţi pentru motive politice să fie eliminaţi), deşi tatăl său era „deţinut administrativ“; problemele materiale precare ale familiei – mama, deşi licenţiată, e nevoită a se angaja ca infirmieră şi – în cele din urmă – registrator medical; sora, exmatricu­lată din Facultatea de Istorie, în urma unui denunţ al unei persoane „vigilente“; căsătoria în 1962 cu Eugen Pascal Ciofu, coleg de facultate – nume ulterior cunoscut şi respectat al pediatriei româneşti – „care a avut tăria să accepte să se căsătorească cu fiica unui fost deţinut politic şi să-şi lămurească şi familia lui să o accepte“.
   Povestea adevărată a unor destine deturnate la un moment dat de la normalul lor traseu de către ciuma roşie năvălită peste România, în cazul de faţă, cea a familiei Corneliu Adameşteanu, continuă. Prezentarea cărţii va trebui să se oprească însă aici, pentru a lăsa dreptul cititorului să-i parcurgă în linişte capitolele şi să mediteze asupra întâmplărilor şi a semnificaţiei acestora.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe