Newsflash
Diverse

Adicţia: stagnare şi complexitate

de Dr. Lucian VASILESCU - nov. 27 2014
Adicţia: stagnare şi complexitate
   În urmă cu doi ani, echipa Centrului de evaluare şi tratament al toxicodependenţei pentru tineri (CETTT) „Sf. Stelian“, condusă de dr. Cristina Hudiţă, a considerat necesară organizarea primei conferinţe naţionale în domeniul adicţiilor, ca răspuns la apariţia unei noi patologii psihiatrice cauzată de consumul de substanţe noi cu propietăţi psihoactive, aşa-zisele droguri „legale“ sau „substanţe etnobotanice“, cu care ne-am confruntat în practica de zi cu zi. Cu siguranţă că nu a fost uşor, dar ne-am dorit să devină o tradiţie organizarea în fiecare an a acestei manifestări ştiinţifice. Şi iată că am reuşit. 
   În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2014 a avut loc, în Bucureşti, a treia Conferinţă naţională în domeniul adicţiilor, cu participare inter­naţio­nală, organizată de Socie­tatea Română de Adicţie – preşedinte: dr. Cristina Hudiţă –, în parteneriat cu Primaria municipiului Bucureşti, Ministerul Sănătăţii şi CETTT „Sfântul Stelian“. Conferinţa a reunit personalităţi importante, lideri ai vieţii medicale academice, ştiinţifice din România şi din străinătate şi a cuprins şedinţe plenare, simpozioane tematice, o sesiune  poster cu un variat conţinut ştiinţific şi chiar o prelegere susţinută, prin conexiune internet din Statele Unite, de către profesorul Silviu Burcescu. De asemenea, în preconferinţă au avut loc cursuri educaţionale, cu o largă participare a medicilor rezidenţi şi a tinerilor specialişti.
   Problematica, interesantă şi de stringentă actualitate, a fost reprezentată de diagnosticul dual: fie ca tentativă a pacientului psihiatric de automedicaţie prin intermediul drogurilor, fie ca patologie psihiatrică favorizată de abuzul de substanţe. Au fost remarcate schimbări importante în patologia adictivă cu certe implicaţii atât medicale, cât şi sociale, continua creştere a numărului de consumatori şi complexitatea din ce în ce mai mare a cazurilor.
   Modificările produse în patologie sunt reflectate şi de moficările nosografice din DSM V, care introduc categoria „Tulburări adictive legate de consumul de substanţe“ şi recunosc importanţa craving-ului în cronicizarea ciclului adictiv. Cu toate schimbările produse în această patologie, nu putem să nu remarcăm o oarecare stagnare în răspunsul oferit de societatea românească în dez­voltarea serviciilor de speciali­tate. Centrele de tratament, cu paturi sau ambulatorii, publice sau private şi-au atins limita în ceea ce priveşte numărul de pacienţi cărora le pot oferi servicii, altele noi nefiind înfiinţate; numărul de specialişti în domeniu a rămas insuficient, ca şi activităţile de formare şi de atragere a tinerilor medici în acest domeniu. 
   Această a treia conferinţă organizată de Societatea Română de Adicţie s-a dorit a fi un for de dezbateri de o înaltă ţinută ştiinţifică, dar şi un semnal pentru comunitatea medicală din România de a ţine pasul cu evoluţia patologiei.
   Societatea Româna de Adicţie a fost înfiinţată în 2013, cu ocazia celei de a doua conferinţe pe tema adicţiilor. Este prima societate de profil din România care răspunde provo­cărilor toxicodependenţei, des­chisă atât medicilor psihiatri, cât şi medicilor de alte specialităţi – neurologi, internişti, infecţionişti, epidemiologi, legişti, medici de familie, medici rezidenţi. Ea se doreşte a fi o societate multi­disciplinară, ce susţine lucrul în echipă şi schimbarea menta­lităţii în abordarea pacientului cu dependenţe. Având în vedere multiplele faţete ale dependenţei, este nevoie de o astfel de organizaţie pentru a reuşi să limităm consecinţele nocive atât la nivel de individ, cât şi la nivelul întregii societăţi, prin derularea de programe şi proiecte în domeniul prevenirii consumului de droguri, a managementului consecinţelor medicale derivate din acestea, precum şi cursuri de formare a viitorilor specialişti în domeniul adicţiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe