Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Distincție pentru Peter Malfertheiner

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON luni, 11 aprilie 2016
    Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca a programat pentru astăzi acordarea titlului de doctor honoris causa (DHC), la propunerea prof. dr. Dan L. Dumitrașcu, profesorului Peter Malfertheiner, nume reprezentativ al gastroenterologiei și, totodată, binecunoscut mediilor medicale românești.
     Născut în decembrie 1950, la Castelrotto (Italia), prof. dr. Malfertheiner a absolvit Universitatea din Bologna, apoi a făcut o practică de doi ani la Spitalul Regional din Bozen, Italia. Au urmat specializările în gastroenterologie și hepatologie, precum și obținerea gradelor didactice de profesor asociat în medicină și gastroenterologie la universitățile din Ulm (1990–1992), Bonn (1992–1994) și Magdeburg (din 1995 până în prezent). La aceasta din urmă deține funcția de director al Clinicii universitare de gastroenterologie, hepatologie și boli infecțioase.
     Activitatea sa științifică a fost recompensată cu Scientific Award „International Association Pancreatology“ (Verona, 1988), Scientific Award „International Association Pancreatology“ (Nagasaki, 1990), respectiv „Merckle – Forschungspreis for Helicobacter pylori Research“ (1992). De asemenea, pentru întreaga activitate științifică și de catedră, el a fost distins cu titlul de DHC al universităților din Târgu Mureș (2006), Atena (2007) și Budapesta (2009).
     Activitatea sa științifică s-a materializat în 68 de cărți publicate ca unic autor, coautor la alte 146 de capitole în cărți de specialitate, peste 1.500 de articole în publicații de profil și un indice Hirsch 68. Ca domenii de interes sunt de menționat bacteria Helicobacter pylori, cancerul gastric, cancerul pancreatic, pancreatitele acute și cronice, cancerul hepatocelular, boala refluxului gastroesofagian, domenii care i-au atras și numirea în boardul științific al mai multor publicații, precum „Nature Reviews in Gastroenterology“, „American Journal of Gastroenterology“, „European Journal of Gastroenterology“, „Helicobacter“, „Digestive Surgery“, „International Journal of Pancreatology“, „Digestive Diseases“.
     Este cunoscut, de asemenea, ca promotor al rețelelor de lucru dezvoltate între gastroenterologii din întreaga lume, care au facilitat cunoașterea reciprocă a specialiștilor din vestul cu cei din estul Europei, la începutul anilor ʼ90.
     Prof. dr. Peter Malfertheiner, care a format și mulți tineri medici români în specialitatea gastroenterologie și hepatologie, este fondator și fost președinte al European Helicobacter Study Group, fost președinte al Asociației Europene de Gastroenterologie și Endoscopie (EAGE), actual președinte, din 2011, al Societății Germane de Gastroenterologie.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC