Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

DUREREA o problemă încă nerezolvată

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 22 ianuarie 2010

Durerea este definită ca „un fenomen perceptiv complex, polimorf şi multidimensional, ce asociază manifestări senzitive cu relaţii somatice, vegetative, endocrine, metabolice şi psihoafective de suferinţă, rezultate din însumarea unor stimuli de natură variată, mediaţi ascendent prin neurostructuri şi neurotransmiţători specifici şi nespecifici la niveluri cerebrale diferite, analitice, integrative şi de decizie“. (...)

    Tipuri de durere: nociceptivă – produsă de un răspuns inflamator sau noninflamator faţă de un stimul nociv şi neuropatică – iniţiată sau cauzată de o leziune primară sau disfuncţie a sistemului nervos periferic/central.
    Durerea acută constituie un semnal, adresat creierului conştient, asupra prezenţei unor stimuli noxici sau/şi derulării unor procese de distrugere tisulară. Utilă şi adaptativă, ea avertizează asupra pericolului şi a necesităţii de a fugi sau a căuta ajutor. Durerea cronică nu mai este cauzată de leziunea iniţială sau de condiţia bolii, ci de modificări secundare, inclusiv ale sistemului de detecţie a durerii. Prezentă minimum 3–6 luni, ea creează condiţiile apariţiei modificărilor fizice şi psihosociale: imobilitate, imunodepresie, tulburări de somn, inapetenţă, dizabilităţi, dependenţă de medicaţie, scăderea performanţelor profesionale; izolare, anxietate, frustrare, depresie, suicid, supradependenţă de familie; utilizarea inadecvată a sistemului de asistenţă medicală. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.