Newsflash
Diverse

Noi ghiduri europene pentru managementul hipertensiunii arteriale

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - iul. 5 2013
Noi ghiduri europene pentru managementul hipertensiunii arteriale
Al 23-lea Congres al Societăţii Europene de Hipertensiune Arterială (European Society of Hypertension – ESH), cu tema „Hipertensiunea arterială şi protecţia cardiovasculară“, s-a desfăşurat între 14 şi 17 iunie 2013, la Milano. Congresele ESH sunt cele mai mari reuniuni pe tema hipertensiunii arteriale din lume şi atrag în fiecare an investigatori, cercetători, clinicieni din toate ţările europene, dar şi din Statele Unite, Japonia, alte ţări din Asia şi nu numai. Hipertensiunea arterială şi protecţia vasculară prezintă un interes deosebit pentru multe specialităţi medicale, de la medici de familie la cardiologi, nefrologi, endocrinologi, fiziologi şi farmacologi.
Aşa cum preciza profesorul Josep Redon (Spania), preşedintele ESH, hipertensiunea arterială este strâns legată de o varietate de boli cardiovasculare, endocrine şi renale, deopotrivă cauză sau efect; afectarea organelor-ţintă în hipertensiune rezultă din interacţiunea factorilor hemodinamici şi non-hemodinamici, astfel încât este necesară o abordare multidisciplinară pentru a diminua impactul uriaş al hipertensiunii arteriale asupra morbidităţii cardiovasculare şi renale. Preşedintele comitetului ştiinţific al evenimentului a fost profesorul Giuseppe Mancia (Italia).

 

   În concordanţă cu precedentele congrese europene de hipertensiune arterială, şi în acest an, o mare parte a programului ştiinţific a fost dedicată prezentării lucrărilor originale, având în vedere numeroasele proiecte europene de cercetare pe tema hipertensiunii arteriale şi a patologiei cardiovasculare asociate. Programul ştiinţific a inclus conferinţe, dezbateri, mese rotunde organizate de grupurile de lucru ale ESH, în cadrul cărora participanţii au putut audia opiniile ştiinţifice de interes practic exprimate de majoritatea liderilor de opinie europeni. Au existat sesiuni educaţionale despre epidemiologia, diagnosticul şi tratamentul comorbidităţilor frecvente ale bolnavului hipertensiv (diabet zaharat, dislipidemie, fibrilaţie atrială etc.), organizate în cooperare cu alte societăţi ştiinţifice, ca şi sesiuni de tipul „Teaching“, „How to“, „Meet the expert“, „Clinical case“, organizate într-o manieră care a permis participanţilor să interacţioneze cu experţii în HTA, pentru a putea obţine date valoroase legate de practica medicală curentă. O contribuţie importantă au avut şi simpozioanele organizate de industrie, care au oferit participanţilor informaţii detaliate asupra principalelor progrese ale terapiei medicamentoase şi intervenţionale a hipertensiunii arteriale. Unele sesiuni ştiinţifice educaţionale au fost dedicate specialiştilor în hipertensiune şi centrelor de excelenţă în HTA ale ESH.

Ghiduri noi pentru managementul HTA

   Evenimentul-vedetă al congresului din acest an a fost mult aşteptata lansare la rampă a ghidurilor comune de management al hipertensiunii arteriale ale Societăţii Europene de Hipertensiune şi ale Societăţii Europene de Cardiologie, care a avut loc la 15 iunie, în cadrul unei sesiuni prezidate de prof. dr. Anna Dominiczak (Glasgow), prof. dr. Alberto Zanchetti (Milano) şi prof. dr. Josep Redon (Valencia). Au ţinut prelegeri profesorii Josep Redon, Robert Fagard (Leuven) şi Giuseppe Mancia (Milano). Aceste ghiduri europene au fost lansate înaintea celor americane (Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure Guidelines, JNC-8), a căror apariţie este aşteptată curând, tot anul acesta.
   Ghidurile europene 2013 reprezintă o actualizare a celor publicate în 2007 şi au ca scop reducerea morbidităţii şi a mortalităţii asociate cu hipertensiunea arterială. În lume, la ora actuală, există aproximativ 1,5 miliarde de hipertensivi, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
   Ce aduc însă nou ghidurile din 2013? Prof. dr. G. Mancia, copreşedinte al comitetului de redactare a ghidurilor, a afirmat că există o translaţie spre un „mai mare conservatorism“ în legătură cu tratamentul medicamentos al hipertensiunii arteriale. Ghidurile menţionează explicit că decizia medicilor asupra strategiei terapeutice trebuie să se facă în funcţie de riscul cardiovascular global al pacientului. De asemenea, profesorul Mancia a afirmat că aceste ghiduri nu sunt prescriptive, ci mai degrabă oferă sugestii medicilor practicieni pentru tratamentul pacienţilor cu hipertensiune arterială; deşi există anumite aspecte ale tratamentului care rămân de domeniul experţilor, Mancia a afirmat că „nu există nicio îndoială că o tensiune arterială mai mare de 140/90 mm Hg creşte riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral“, acestea fiind asociate cu costuri socioeconomice uriaşe. Ghidurile simplifică decizia de tratament, recomandând ca toţi pacienţii să fie trataţi având ca ţintă TA sistolică mai mică de 140 mm Hg.
   Ghidurile fac totuşi excepţii pentru anumite populaţii speciale, cum sunt diabeticii şi vârstnicii. Pentru diabetici, se recomandă o valoare-ţintă a TA diastolice sub 85 mm Hg, pe baza rezultatelor studiului UKPDS (United Kingdom Prospective Diabetes Study). La pacienţii diabetici, hipertensiunea arterială mascată este frecventă, de aceea se recomandă monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore. De asemenea, nu există beneficii dovedite ale iniţierii tratamentului antihipertensiv la valori ale TAs sub 140 mm Hg (TA normal-înaltă) la diabetici, nici ale unei ţinte a TAs sub 130 mm Hg. Alegerea medicamentelor antihipertensive la diabetici trebuie să se bazeze pe eficacitatea şi tolerabilitatea lor. Toate clasele de antihipertensive sunt utile, însă alegerea individuală trebuie să ia în calcul comorbidităţile pacientului. Deoarece controlul TA este mai dificil la diabetici, majoritatea trebuie să primească terapie combinată.
   La pacienţii cu vârsta sub 80 de ani, ţinta TA sistolice trebuie să fie între 140 şi 150 mm Hg, însă se poate avea în vedere o valoare sub 140 mm Hg dacă pacientul o tolerează. Aceeaşi recomandare se aplică şi octogenarilor, deşi la aceştia medicii trebuie să ia în considerare şi statusul neurologic, dacă ţintesc TAs sub 140 mm Hg. Prof. dr. Robert Fagard, celălalt copreşedinte al comitetului de redactare a ghidurilor, a reiterat necesitatea ca decizia de tratament să fie dictată de riscul global al pacientului. Această abordare holistică ar trebui să includă evaluarea şi a celorlalţi factori de risc cardiovascular, a afectării asimptomatice a organelor-ţintă, a prezenţei sau absenţei diabetului zaharat, bolii cardiovasculare manifeste sau a bolii cronice de rinichi. La fel ca în ghidurile din 2007, pacienţii pot fi stratificaţi în patru categorii: tensiune arterială înalt-normală (TA sistolică 130–139 mm Hg sau TA diastolică 85–89 mm Hg), HTA gradul 1 (TAs 140–159 mm Hg sau TAd 90–99 mm Hg), HTA gradul 2 (TAs 160–179 mm Hg sau TAd 100–109 mm Hg) şi HTA gradul 3 (TAs ≥ 180 mm Hg sau TAd ≥ 110 mm Hg). Prezenţa sau absenţa altor factori de risc cardiovasculari sau a afectării organelor-ţintă ar trebui să intre în decizia terapeutică a bolnavului cu HTA (ghidurile conţin un întreg algoritm de evaluare a riscului). De asemenea, ghidurile cuprind o serie de recomandări legate de schimbarea stilului de viaţă al pacientului hipertensiv: se recomandă reducerea aportului de sare la aproximativ 5–6 g/zi (2.000–2.300 mg sodiu/zi), menţinerea indicelui de masă corporală sub 25 kg/m2, reducerea circumferinţei taliei sub 102 cm la bărbaţi şi sub 88 cm la femei. Pierderea a aproximativ 5 kg din greutatea corporală poate reduce TAs cu 4 mm Hg, în timp ce exerciţiile fizice aerobice pot scădea TAs cu 7 mm Hg, a afirmat profesorul Fagard.

Cu sau fără sare?

   Una dintre sesiunile legate de schimbarea stilului de viaţă a fost dedicată consumului de sare. În cadrul acesteia, au existat două luări de poziţie importante. Prima a fost exprimată de profesorul Salim Yusuf (Canada), iar a doua de profesorul Pasquale Strazzulo (Italia). În timpul dezbaterii, prof. dr. S. Yusuf a prezentat date din studiul PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology), efectuat pe aproximativ 70.000 de pacienţi, arătând că mai puţin de 5% din indivizi au consumat sub 2.300 mg sodiu/zi. Alte studii internaţionale au arătat un consum mediu de sodiu de aproximativ 3.700 mg/zi, iar în China chiar mai mult, de 5.000 mg/zi. Argumentând că importanţa sodiului în HTA a fost supraestimată, profesorul Yusuf a afirmat că reducerea consumului de sodiu până la nivelul-ţintă al ghidurilor reprezintă doar „numere scoase din pălărie“ şi că „facem ghiduri legate de consumul de sare până la un nivel la care nimeni din lume nu îl atinge“. În pofida faptului că, în SUA, în ultimii 50 de ani, consumul de sare s-a modificat foarte puţin, incidenta accidentelor cardiovasculare a scăzut cu 70%, a adăugat universitarul canadian, care crede că nu există suficiente argumente în favoarea reducerii consumului de sodiu sub 3.000 mg/zi.
   Argumentând pentru reducerea consumului de sodiu, profesorul Strazzulo a afirmat că Naţiunile Unite luptă pentru reducerea consumului de sodiu cu 30% în următorul deceniu, acesta fiind un obiectiv crucial pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Profesorul italian a citat datele oferite de studiul DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), care au arătat că reducerea aportului de sare de la 12 la 3 g/zi (adică a sodiului de la 4.700 mg la 1.100 mg) a condus la scăderea semnificativă a TA sistolice. Pe de altă parte, profesorul Yusuf a spus că datele sugerează o relaţie exprimată grafic de o curbă în formă de „J“, între consumul de sodiu şi evenimentele clinice: datele pe care le avem confirmă un risc mai mare la cei cu consum de sodiu crescut, însă la un nivel semnificativ mai mare decât cel de 1.500–2.300 mg/zi, cum se recomandă în SUA. Cu toate acestea, prof. dr. P. Strazzulo a susţinut că medicii şi politicile de sănătate publică ar trebui să se implice în promovarea unui consum redus de sare, începând chiar din copilărie.

Monitorizarea ambulatorie şi combinaţiile

   Importanţa crescută care se acordă monitorizării ambulatorii a tensiunii arteriale (ambulatory blood pressure monitoring – ABPM) este un alt aspect nou al ghidurilor din 2013. Avantajul major al ABPM este faptul că oferă un număr mare de măsurători în afara spitalului. În plus, s-a constatat că ABPM se corelează mai bine cu afectarea organelor-ţintă şi cu evenimentele cardiovasculare decât măsurarea TA în spital sau cabinet. Deşi determinarea TA în spital este încă standardul de aur pentru diagnosticul HTA, noile ghiduri recomandă pentru prima dată utilizarea ABPM în modelul de stratificare a riscului şi sugerează că aceste două metode nu ar fi complet identice, ci oferă informaţii diferite, astfel încât ar trebui privite ca fiind complementare.
   În plus faţă de reevaluarea rolului ABPM, profesorul Mancia a susţinut că ghidurile reconfirmă importanţa terapiei combinate, în principal deoarece majoritatea pacienţilor au nevoie de mai mult de un singur medicament pentru controlul TA. La pacienţii cu risc crescut de evenimente cardiovasculare sau la cei cu TA bazală mult crescută, se poate iniţia tratament combinat. La cei cu risc mic sau moderat de evenimente cardiovasculare sau cu TA uşor crescută, se preferă iniţial monoterapia. S-a afirmat că datele oferite de studiile clinice şi metaanalize indică faptul că principalul beneficiu al tratamentului antihipertensiv este scăderea TA per se, modul în care este obţinută această scădere fiind mai puţin important. Toate marile clase de medicamente antihipertensive – diuretice, betablocante, antagonişti ai canalelor de calciu, inhibitori ai enzimei de conversie, blocante ale receptorilor de angiotensină – scad TA şi au efecte similare de reducere a evenimentelor cardiovasculare.
   Combinaţiile preferate sunt: diureticele tiazidice cu blocanţii receptorilor de angiotensină, antagoniştii canalelor de calciu sau inhibitorii enzimei de conversie; dar şi antagoniştii canalelor de calciu cu blocanţii receptorilor de angiotensină sau inhibitorii enzimei de conversie. Ghidurile ESH/ESC recomandă evitarea asocierii blocanţilor de receptori de angiotensină cu inhibitorii enzimei de conversie, din cauza creşterii riscului de hiperpotasemie, hipotensiune arterială şi insuficienţă renală. În legătură cu riscul de cancer, care a fost de curând ataşat blocanţilor de receptori de angiotensină, comitetul de redactare a ghidurilor afirma fără echivoc faptul ca acest risc nu a fost dovedit. Atât FDA, în SUA, cât şi Agenţia Europeană a Medicamentului au concluzionat că nu există un risc crescut de cancer la pacienţii trataţi cu sartani.

Denervarea renală: se caută dovezi

   Un aspect interesant al ghidurilor este că denervarea renală, o metodă nouă de tratament, mult popularizată în comunitatea cardiologilor, este etichetată doar ca „terapie promiţătoare“ pentru managementul hipertensiunii arteriale rezistente, care are încă nevoie de dovezi suplimentare din trialuri de lungă durată, pentru a stabili siguranţa şi eficacitatea metodei în comparaţie cu regimurile terapeutice medicamentoase actuale. Mai mult, este necesar să se stabilească dacă scăderea TA prin denervare renală se traduce prin reducerea morbidităţii şi mortalităţii cardiovasculare, fapt care nu a fost încă dovedit.
   Un studiu prezentat de prof. dr. Alexandre Persu (Belgia), asupra beneficiilor denervării renale în tratamentul HTA rezistente, a sugerat că reducerea TA ar fi mai mică decât s-a observat în studiile clinice şi chiar considerabil mai mică atunci când TA sistolică a fost evaluată folosind ABPM. De fapt, atunci când s-a folosit ABPM pentru măsurarea TA, reducerea a fost doar de o treime din cea observată la măsurarea TA în spital. În medie, scăderea observată a TA (măsurată tradiţional, în spital) a fost de 17,6 mm Hg la şase luni după denervare, faţă de numai 5,9 mm Hg (evaluată prin ABPM pe 24 ore). Acest studiu, cel mai mare efectuat prin ABPM, a arătat că efectele denervării (evaluate prin ABPM) asupra HTA nu sunt impresionante, investigatorii fiind sceptici că această reducere modestă a TA se va traduce într-o scădere semnificativă a evenimentelor clinice. În opinia profesorului Persu, denervarea renală trebuie rezervată ca ultimă metodă de tratament pentru pacienţii cu HTA cu adevărat rezistentă, la care toate încercările de scădere a TA, efectuate în centre specializate, au eşuat.

Întrebări pentru viitor

   Un studiu nou, prezentat la Milano de dr. Christina Oxlund (Danemarca), a găsit că adăugarea spironolactonei în schema de tratament a pacienţilor cu HTA rezistentă şi diabet zaharat conduce la scăderea semnificativă a TA. Investigatorii au raportat scăderea semnificativă a TA sistolice şi diastolice la pacienţii cu HTA rezistentă trataţi cu terapie combinată cu diuretice, inhibitori ai enzimei de conversie, sartani, antagonişti ai canalelor de calciu, betablocante, la care s-a adăugat spironolactona, fără creşterea riscului de efecte secundare.
   Veşti bune pentru iubitorii de cafea sau ceai au venit dintr-un studiu retrospectiv efectuat pe 176.437 de pacienţi cu vârste între 16 şi 95 de ani, desfăşurat în Franţa. În această cercetare, consumul de cafea sau ceai a fost asociat cu o reducere mică, dar semnificativă statistic, a TA sistolice şi diastolice. În plus, consumul de ceai sau cafea s-a asociat cu o scădere semnificativă a presiunii pulsului şi frecvenţei cardiace. Una dintre limitările studiului, prezentat de dr. Bruno Pannier (Franţa), a fost că nu a diferenţiat între diversele tipuri de ceai sau între conţinutul de cofeină al cafelei consumate. Pannier explică rezultatele obţinute prin faptul că ceaiul este o sursă majoră de flavonoide, cu rol vasodilatator.
   Studiile efectuate au arătat că există multe modalităţi prin care cei implicaţi în îngrijirea pacienţilor hipertensivi pot comunica eficient cu aceştia. Telemonitorizarea la domiciliu a tensiunii arteriale este un exemplu adecvat: transmiterea electronică a valorii TA automăsurate la domiciliu poate conduce la o aderenţă mai bună la tratament şi la un control mai bun al TA.
   Există însă şi câteva aspecte terapeutice încă nelămurite şi care necesită studii viitoare. Ar trebui să se administreze tratament antihipertensiv tuturor pacienţilor cu HTA gradul 1 şi risc mic-moderat? Ar trebui să se administreze tratament antihipertensiv pacienţilor vârstnici cu TA sistolică între 140 şi 160 mm Hg? Este utilă măsurarea TA centrale pentru predicţia evenimentelor cardiovasculare la pacienţii hipertensivi trataţi sau netrataţi? Modificările induse de tratament asupra afectării asimptomatice a organelor-ţintă au rol predictiv?
   Şi în acest an, ESH a oferit sprijin pentru participare unui număr de tineri investigatori, sub forma unor granturi. De asemenea, au fost oferite mai multe premii: Premiul Bjorn Folkow (pentru cercetare originală în patogeneza hipertensiunii), Premiul Alberto Zanchetti (pentru cercetare ştiinţifică de excelenţă în domeniul hipertensiunii), Premiul Peter Sleight (sub forma unui grant de cercetare în domeniul hipertensiunii oferit unor investigatori care au dovedit o contribuţie importantă la cercetarea din domeniul HTA şi al protecţiei cardiovasculare), Premiul Peter A. Van Zwieten (pentru contribuţie de excelenţă în farmacologia clinică a medicamentelor care acţionează asupra sistemului renină-angiotensină-aldosteron), Premiul Talal Zein (unui cercetător dintr-o ţară mediteraneană, ca recunoaştere a unei contribuţii importante la cercetarea fundamentală, epidemiologia, fiziopatologia şi terapia hipertensiunii).
   Al 24-lea congres al ESH va avea loc între 13 şi 16 iunie 2014, la Atena.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe