Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Rinologie la timpul prezent

Viața Medicală
Dr. Raluca ENACHE joi, 3 octombrie 2013
   În perioada 4–6 septembrie a.c., la Piatra Neamţ a avut loc al doilea congres al Societăţii Române de Rinologie, sub patronajul Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi. Programul a cuprins patru workshopuri, 17 conferinţe susţinute de invitaţi străini şi personalităţi româneşti, şapte mese rotunde, nouă cursuri instrucţionale, precum şi 30 de lucrări libere şi 13 postere.
   Au fost abordate subiecte de larg interes: stadiul actual al patologiei rinosinusale şi de vecinătate, mijloacele de tratament medical şi chirurgical (chirurgia endoscopică funcţională rinosinusală vs. chirurgia deschisă, fiind prezentate avantajele şi costurile; aportul chirurgiei complementare cu laser sau radiofrecvenţă); abordul din ce în ce mai larg al rinobazei şi al unor probleme de patologie neurochirurgicală pe cale endoscopică nazală; rezolvarea prin FESS (functional endoscopic sinus-surgery) a patologiei chirurgicale a orbitei; cancerele rinosinusale şi ale maxilarului superior cu mijloacele actuale de tratament (chirurgie – rezecţii, reconstrucţii; radiochimioterapie; reeducare funcţională); chirurgia estetică rinofacială. O pondere importantă a avut-o managementul şi tratamentul apneei de somn, fiind trecute în revistă mijloacele chirurgicale la zi privind rezolvarea acestei patologii.
   Sesiunile de lucrări libere au oferit tinerilor medici şansa de a prezenta cazuri şi teme interesante din practica lor curentă. Înainte de Congres a avut loc Cursul de chirurgie endoscopică rinosinusală cu disecţie pe capete de miel, susţinut de prof. dr. Ranko Mladina din Zagreb (Croaţia), pentru 24 de rezidenţi care se iniţiază în chirurgia endoscopică rinosinusală.
   Cei 300 de participanţi au avut parte de un program ştiinţific ce a acoperit cele mai importante subiecte din rinologie şi patologia de graniţă, în spiritul abordării multidisciplinare, dar şi de un program social pe măsură, care a oferit ocazia dezvoltării şi consolidării relaţiilor profesionale şi sociale dintre otorinolaringologii români şi străini.
   În cadrul ceremoniei de deschidere, a fost acordat titlul de membru de onoare al Societăţii Române de Rinologie tuturor celor 32 de invitaţi străini care au făcut parte din Comitetul ştiinţific internaţional al Congresului. Conducerea Academiei de Ştiinţe Medicale a decernat trei diplome de merit pentru activitatea depusă în domeniul otorinolaringologiei de prof. dr. Dan Fliss, şeful Clinicii de Otorinolaringologie şi Chirurgie maxilo-facială a Prof. dr. Ranko Mladina a susţinut cursul de chirurgie endoscopică rinosinusalăCentrului Medical Sourasky din Tel Aviv, Israel, prof. dr. Vladimir Koslov, şeful Departamentului ORL al Spitalului Prezidenţial din Moscova, Rusia, precum şi dr. Francesco Maria Passali, Universitatea de Medicină „Tor Vergata“ din Roma, Italia, cu rezultate deosebite în activitatea de cercetare în domeniul inflamaţiilor rinosinusale.
   Congresul s-a ridicat, prin ţinută, organizare, program ştiinţific şi numărul crescut de participanţi, la standardele unei reuniuni de elită, comparabilă cu evenimentele ştiinţifice internaţionale importante ale specialităţii.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.