Newsflash
Diverse

Schimbări pentru familiile cu autism

de Raluca BOGDAN - apr. 23 2015
Schimbări pentru familiile cu autism
În fiecare an, Conferinţa Internaţională ABA dedicată analizei aplicate a comportamentului este deschisă de un dialog între insituţiile şi persoanele implicate în schimbarea calităţii vieţii persoanelor cu autism din România. Anul acesta, prezent la conferinţa de presă, ministrul Nicolae Bănicioiu a încurajat medicii de familie să ofere prima şansă copiilor cu autism prin aplicarea testului care ar putea ridica primele semne de întrebare, putând astfel direcţiona familia către un control la medicul psihiatru pediatru. „Anul trecut, una din marile discuţii era decontarea screeningului. Acum, contractul cadru prevede decontarea screening-ului, dar este adevărat că trebuie urmărită aplicarea lui în cabinete. Totul trebuie început cu screening-ul precoce, acum există cadrul formal şi sper ca medicii de familie să-l pună în aplicare“, a spus Ministrul Sănătăţii.
Totodată cu schimbarea contractului-cadru, copilul diagnostiocat cu autism are parte de servicii conexe dedicate, inclusiv de kinetoterapie. Prin Hotărârea de guvern 205/2015 de modificare a H.G. 400/2014, publicată la 1 aprilie 2015 în MO, la serviciile de sănătate conexe actului medical dedicate copilului diagnosticat cu tulburări din spectrul autist (consiliere psihologică clinică şi psihodiagnostic, psihoterapia copilului şi familiei, consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială – logoped), se adaugă serviciile de kinetoterapie individuală, de grup şi pe aparate speciale, la recomandarea medicului cu specialitatea psihiatrie pediatrică.
 Conform Anexei 8, articolul 3, alin. (2), punctajul aferent serviciilor de sănătate conexe actului medical care pot fi raportate, pentru unul sau mai mulţi asiguraţi indiferent de tipul serviciului conex, de medicul de specialitate care le-a solicitat nu poate depăşi 90 de puncte în medie pe zi, cuvenite celui/celor care le prestează, reprezentând servicii conexe, cu excepţia medicului de specialitate psihiatrie pediatrică, pentru care punctajul nu poate depăşi 150 de puncte în medie pe zi.
   „Un copil cu autism are nevoie să intre cât mai repede într-un program personalizat de intervenţie terapeutică. De la 2 la 4 ani, în funcţie de psihodiagnoză, copilul poate face de la 2 la 6 ore pe zi de terapie. Odată cu decontarea screeningului, ne aşteptăm la o avalanşă de copii diagnosticaţi şi, prin urmare, la o cerere mare de terapeuţi“, a spus Daniela Bololoi, psiholog clinician şi preşedintele Asociaţiei Help Autism.
   Ramona Gheorghe, medic specialist psihiatru pediatru, a explicat traseul decontării: „Pentru ca un copil cu tulburare să fie diagnosticat, este nevoie ca cineva să se îngrijoreze – acesta poate fi părintele, medicul de familie sau medicul pediatru. Sunt bucuroasă că a fost eleborată testarea pe baza screeningului, un instrument extrem de uşor de aplicat în cabinet, astfel încât părintele îngrijorat să fie orientat către medicul specialist. Elaborarea diagnosticului este o muncă de echipă în care medicul psihiatru de copii încheie cercul şi pune diagnosticul, dar din această echipă fac parte şi psihologul clinician care face psihodiagnosticul, şi psihoterapeuţii care fac recuperarea“.
   Dacă Ministerul Sănătăţii aduce de la an la an îmbunătăţiri legislative şi noi servicii acoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi oferă astfel medicilor posibilitatea unui diagnostic pus la timp, implicarea ministerelor Educaţiei şi al Muncii ar creşte coerenţa şi eficienţa programului de intervenţie. Deşi în evidenţele statului există doar puţin peste 10.000 de copii cu tulburare din spectrul autist, aceştia sunt doar copiii care au trecut prin Centrul de evaluare complexă şi au fost încadraţi în sistem. „Unul din 86 de copii are o tulburare din spectrul autist. Dacă aplicăm incidenţa în autism la populaţia României, ar reieşi că 200.000 de persoane au TSA. România are mare nevoie să investească în terapeuţi, în pregătirea lor în ABA – applied behavior analysis“, menţionează Neil Martin, director al Departamentului de Dezvoltare Internaţională al BACB (Behavior Analyst Certification Board), singura insitituţie din lume ce acreditează practicieni ABA. La nivel internaţional există 2.000 de terapeuţi ABA acreditaţi, iar cei mai mulţi sunt în SUA. „În România sunt 15 specialişti acreditaţi BACB, o garanţie a profesionalismului în domeniu“, a mai menţionat Neil Martin.
   Referitor la cercetările care încearcă să afle cauzele autismului, Sergiu Paşca, cercetător la Standford University, SUA, a intrat în direct printr-o video conferinţă şi a deschis cea de-a treia zi a Conferinţei Internaţionale ABA. El a năruit, unul câte unul, miturile care înconjoară autismul. „Nu cunoaştem cauza, dar avem dovezi că nu există legătură între autism şi vaccinuri. În acest moment sunt 100 de gene asociate cu tulburările din spectrul autismului.“ La multiplele întrebări venite din sală, Sergiu Paşca a ţinut să atragă atenţia părinţilor şi medicilor asupra irosirii resurselor pe terapii sau medicamente lipsite de evidenţe ştiinţifice. „Singurul lucru pe care îl pot face copiii cu TSA este terapia ABA“, a spus tânărul cercetător român.
   De ce ABA? „Analiza aplicată a comportamentului este singura terapie care a dovedit că are rezultate în recuperare. Dacă un copil cu TSA intră în terapie ABA până la vârsta de 2 ani, are cu 50% mai multe şanse de a avea o viaţă independentă. Autismul nu este o tragedie, ignoranţa este“, punctează Anca Dumitrescu, primul specialist ABA acreditat din România, preşedinta Asociaţiei de Terapie Comportamentală Aplicată şi coordonatorul ştiinţific al conferinţei. „Absolut tot ce aplicăm în ABA are la bază dovada ştiinţifică şi asta diferenţiază ABA“, a menţionat Anca Dumitrescu.
  În lipsa unui program de specializare dedicat ABA în România, absolvenţii de psihologie, psihopedagogie şi sociologie pot urma un program de acreditat de BACB. Costurile unui astfel de program sunt însă foarte mari, de până la 4.500 de dolari pentru acreditarea BCBA – board certified behavior analyst. „Am discutat cu cei doi reprezentanţi veniţi în România şi începând cu sfârşitul acestui an, terapeuţii români ce doresc să înveţe şi să se acrediteze pe practica ABA vor putea urma în România cursurile de acreditare. Pentru început, vom forma o grupă de 20–30 de specialişti care să devină supervizori ABA în România şi care, la rândul lor, pot forma ulterior specialişti practicieni, ceea ce numim RBT (Registered Behavior Technician). RBT este persoana direct responsabilă de implementarea planului de intervenţie pe care îl dezvoltă coordonatorul echipei (BCBA). Acest tip de acreditare este necesară tuturor terapeuţilor care oferă servicii copiilor cu tulburare de spectru autist“, a adăugat Anca Dumitrescu.
Pentru moment, Conferinţa internaţională ABA organizată de Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată şi Asociaţia Help Autism rămâne singura sursă de formare pentru specialiştii locali. Ediţia de anul viitor va avea loc pe 8, 9 şi 10 aprilie, cei interesaţi pot urmări site-ul www.conferinta-aba.ro de unde pot descărca şi lucrările susţinute anul acesta, de cinci lectori străini şi peste 20 de specialişti români, printre care şi medicii specialişti de psihiatrie pediatrică Ramona Gheorghe şi Mădălina Linte-Potoroacă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe