Newsflash
Diverse

Tumorile glandelor suprarenale şi hipertensiunea arterială

de Prof. dr. Mihail COCULESCU - mai 16 2012
Tumorile glandelor suprarenale şi hipertensiunea arterială
        Societatea Română de PsihoNeuroEndocrinologie (RPNES), în asociere cu Reţeaua Europeană pentru Studiul Tumorilor Suprarenale (ENS@T), organizează un simpozion naţional, la începutul lunii iunie, având ca principală temă contribuţia hormonilor suprarenalieni la producerea hipertensiunii arteriale.
            În clinică, diagnosticul tumorilor suprarenale este frecvent în populaţia generală după vârsta de 50 de ani. Patogenia tumorilor adrenale face parte din biologia vârstelor. Metodele moderne de diagnostic – utilizate de endocrinologi, dar şi de medicii cardiologi, internişti şi deja cunoscute de medicii de familie – permit o explorare hormonală, imagistică şi apoi o indicaţie terapeutică şi chirurgicală adecvată, la intersecţia a două patologii frecvente: hipertensiunea arterială şi adenoamele adrenale. Progresele geneticii medicale, impactul laboratorului de genetică în practica medicală permit explorarea corectă şi profilaxia în multe forme de hipertensiune endocrină aparent sporadice.
        Remarcăm participarea ţării noastre la proiectele Fundaţiei Europene pentru Ştiinţă (European Science Foundation), între care şi parteneriatul la constituirea Reţelei Europene pentru Studiul Tumorilor Adrenale – ENS@T (European Network for the Study of Adrenal Tumors). Simpozionul Naţional RPNES este un exemplu al colaborării cu parteneri europeni (olandezi, italieni, britanici, germani), care vor expune medicilor practicieni români experienţa proprie în diagnosticul etiopatogenic şi în chirurgia tumorilor suprarenale. ENS@T este o asociaţie europeană dedicată studiului tumorilor suprarenale, care dezvoltă un proiect început în 2002, între trei parteneri cu reţele naţionale dedicate acestui studiu (Comete, Franţa; Ganimed, Germania; Nisgat, Italia), la care s-au adăugat, mai recent, grupuri de lucru din Marea Britanie (W. Arlt), România (M. Coculescu), Austria (B. Niederle), Suedia (B. Skogseid), Norvegia (H. Sorbye), sub preşedinţia profesorului Xavier Bertagna (Franţa).
        Simpozionul RPNES de la Poiana Braşov (7–9 iunie 2012) are la bază o abordare interdisciplinară, în primul rând între endocrinologi şi cardiologi (vor expune, alături de endocrinologi, şi prof. dr. Maria Dorobanţu, prof. dr. Ion Bruckner, prof. dr. Tiberiu Nanea). Va fi o reuniune care doreşte să discute metodele de diagnostic şi tratament utilizate în prezent în ţara noastră, dar şi necesitatea colaborării între specialităţi, a implementării şi diseminării unor proceduri moderne.
         Alături de tumorile adrenale asociate cu hipertensiunea arterială, la Simpozionul RPNES se va dezbate şi problema mai largă a axei endocrine adrenale, de la implicarea ei în comportament, memorie, longevitate, până la tumorigeneză şi relaţia cu neurosteroizii. Simpozionul se adresează endocrinologilor practicieni, cardiologilor, interniştilor, dar şi psihiatrilor, oncologilor şi medicilor de familie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe