Newsflash
Internaționale Știri

EFSA: avertisment privind o posibilă pandemie de gripă aviară

de L. Budin - apr. 4 2024
EFSA: avertisment privind o posibilă pandemie de gripă aviară

Avertismentul survine la o zi după ce în statul american Texas s-a anunțat că tulpina H5N1 a fost detectată la o persoană care a avut contact cu vaci de lapte infectate.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a lansat un avertisment privind o posibilă pandemie de gripă aviară dacă virusul devine transmisibil între oameni - omul neavând imunitate la virus, informează Reuters și Agerpres.

Răspândirea gripei aviare este o preocupare pentru guverne şi pentru industria păsărilor de curte din cauza pagubelor enorme pe care le poate provoca şi a a riscului de transmitere umană.

Numărul focarelor de gripă aviară a fost mai scăzut până acest sezon, dar s-a răspândit geografic, inclusiv în Antarctica şi la un număr tot mai mare de mamifere. Crește deci riscul ca virusul să evolueze într-o amenințare pentru oameni.

Până în prezent, nu a fost observată o transmitere susținută de la om la om, iar transmiterea gripei aviare de la animalele infectate la om este rară.

Cu toate acestea, virusurile continuă să evolueze la nivel global şi ar putea să apară noi tulpini cu potențiale mutații pentru adaptarea la mamifere, a explicat EFSA.

Dacă virusurile gripei aviare A(H5N1) dobândesc capacitatea de a se răspândi eficient în rândul oamenilor, transmiterea pe scară largă ar putea avea loc din cauza lipsei de apărare imunitară împotriva virusurilor H5 la oameni”, au spus reprezentanții EFSA într-un raport.

Aproximativ 887 de cazuri de infecție la om cu gripă aviară H5N1 au fost raportate la nivel global între ianuarie 2003 şi 26 februarie în acest an, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în ultimul său raport. Dintre acestea, 462 au fost fatale.

Majoritatea cazurilor umane au fost detectate la persoane cu expunere neprotejată la păsări de curte bolnave sau moarte, cu prezență în pieţe de păsări vii sau într-un mediu contaminat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe