Newsflash
ACTUALITATE Internaționale Știri

Gripa aviară face sute de victime în rândul mamiferelor marine

de L. Budin - ian. 11 2024
Gripa aviară face sute de victime în rândul mamiferelor marine

Oamenii de știință avertizează că propagarea extinsă a virusului H5N1, care dă gripa aviară, ar putea amenința ecosistemele fragile – o dovadă în acest sens fiind decesul masiv al otariilor în regiunea subantarctică.

O echipă de virusologi britanici a confirmat, în regiunea subantarctică, primele îmbolnăviri cu gripă aviară la elefanții de mare australi și la otariile antarctice cu blană,  în timp ce virusul H5N1, extrem de contagios, continuă să se propage în lume, informează The Guardian.

Anterior, cercetătorii semnalaseră decesul otariilor în Georgia de Sud – un teritoriu britanic situat în sudul Oceanului Atlantic. Multe mamifere marine de acest tip prezentau simptome specifice: tuse, strănut, scurgeri oculare și nazale, tremor. Infecțiile constatate la aceste vietăți au fost considerate la vremea respectivă suspecte, în așteptarea rezultatelor de laborator. 

Primele cazuri cunoscute de H5N1 au fost detectate în regiunea antarctică în luna octombrie, în rândul anumitor specii de păsări. Două luni mai târziu, s-a constatat decesul a sute de elefanți de mare, precum și creșterea mortalității la otariile cu blană. 

Circa 98% din populația mondială de otarii cu blană se află în insula Georgia de Sud. 

Cercetătorii și-au exprimat temerea în legătură cu o mutație adaptivă a virusului la aceste mamifere marine, ceea ce ar creștere riscul de contagiozitate în rândul populațiilor umane. 

Primul deces al unui urs polar, cauzat de gripa aviară, a fost semnalat în Alaska. În Chile și în Peru, se estimează că circa 20.000 de otarii au murit din cauza infectării cu H5N1.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe