Newsflash
ACTUALITATE Știri

Fixarea osului cu tijă de titan, realizată în premieră la SCJU Bihor - Oradea

de Magdalena Tănăsescu - mai 8 2024
Fixarea osului cu tijă de titan, realizată în premieră la SCJU Bihor - Oradea

Un adolescent de 16 ani, cu fractură de humerus, a fost operat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor cu ajutorul unei tehnici chirurgicale care presupune fixarea osului cu o tijă de titan.

Intervenția a fost realizată în premieră la nivelul unității sanitare și al județului Bihor.

„Pacientul s-a prezentat la spital cu o fractură diafiză humerală cu deplasare, în urma unui accident rutier. Osul lung al brațului (humerusul) era fracturat, iar cele două segmente erau deplasate de la locul lor. Adolescentul trebuia operat pentru repunerea la loc a fragmentelor osoase fracturate, soluțiile clasice pentru tratamentul ortopedic al fracturilor pediatrice implicând fie montarea unei plăci cu șuruburi, sau utilizarea tijelor elastice. În acest caz însă, din cauza vârstei de peste 15 ani, pacientul avea cartilajul de creștere închis, ceea ce reprezenta un factor de incompatibilitate cu variantele chirurgicale menționate”, se menționează într-un comunicat al SCJU Bihor – Oradea. 

Ca urmare, echipa operatorie a decis să efectueze reducerea ortopedică închisă cu osteosinteză prin tijă zăvorâtă din titan pentru un pacient pediatric. 

„Sub control radiologic, s-a efectuat reducerea ortopedică închisă a osului fracturat, iar apoi s-a introdus o tijă de titan pentru fixarea fragmentelor osoase. Acest abord a presupus efectuarea de radiografii repetate în timpul intervenției pentru a se vedea unde este tija și cât de aproape este de focarul de fractură. După poziționarea acesteia pe os, următorul pas a fost montarea a 3 șuruburi pentru ancorarea tijei în humerus. Tija de titan este de calibrul canalului medular, având dimensiuni de 28 cm lungime 8 phi în diametru”, se mai spune în comunicat.

Deoarece humerusul este un os foarte greu de redus, intervenția a fost una de complexitate ridicată. 

În prezent, starea adolescentului este foarte bună, acesta fiind deja externat. Datorită tehnicii operatorii, nu a mai fost necesar ca brațul să fie imobilizat cu gips. Peste șase luni, pacientul va trebui să revină pentru scoaterea tijei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe