Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tumoră pleurală fibroasă solitară gigant, operată cu succes de chirurgii SUUB

de Magdalena Tănăsescu - oct. 18 2023
Tumoră pleurală fibroasă solitară gigant, operată cu succes de chirurgii SUUB

Un pacient de 54 de ani cu o tumoră pleurală fibroasă solitară gigant este în stare foarte bună, în urma unei intervenții medicale realizate de o echipă multidisciplinară de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB).

Potrivit unei postări pe Facebookpacientul de 54 de ani a fost trimis la SUUB de către medicul său oncolog, pentru tumora pleurală fibroasă solitară gigant, diagnosticată în alt spital. 

 

„Din cauza dimensiunilor și a faptului că tumora s-a dezvoltat în interiorul unei cavități cu pereți duri (coastele), plămânul drept a devenit nefuncțional, iar inima a fost atât deplasată, cât și strivită de stern, cu implicații medicale majore. Capacitatea respiratorie ajunsese la 30% din valoarea normală și activitatea fizică devenise foarte dificilă. Fiindcă a fost vorba despre un caz extrem de complex, cu o tumoră de dimensiuni gigante și risc anestezico-chirurgical foarte mare, a fost nevoie de o echipă multidisciplinară cu experiență”, se menționează în postare.

 

Intervenția a durat în jur de 10 ore, la finalul cărora echipa medicală a reușit să scoată în întregime tumora, salvând în jur de 80% din plămânul afectat. 

 

„Am decis să intervenim printr-o tehnică hibridă, parțial asistată video și am evitat abordul clasic printr-o incizie cu sacrificiu muscular mare. Dupa operație, pacientul a rămas în spital două săptămâni, din care una a fost petrecută în Secția de Terapie Intensivă”, a declarat coordonatorul echipei operatorii, dr. Andrei Dobrea, medic primar Chirurgie Toracică.

 

La reevaluarea postoperatorie, pacientul reluase complet activitatea zilnică, inclusiv efort fizic uzual, iar capacitatea respiratorie a ajuns până la 79% (creștere de aproape 50%).

 

Conform datelor disponibile, se pare că tumora cu dimensiuni de aproximativ 38x20x20cm este una din cele mai mari, posibil cea mai voluminoasă tumoră de acest gen rezecată cu succes până în prezent.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe