Newsflash
ACTUALITATE Știri

Primul caz din România de operație pe creier prin pleoapă

de Magdalena Tănăsescu - mar. 8 2024
Primul caz din România de operație pe creier prin pleoapă

Un pacient de 49 de ani, cu crize de epilepsie de 3-4 ori pe săptămână, a fost operat în premieră la Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila” printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi.

Este vorba de un pacient cunoscut cu un accident vascular cerebral ischemic major la nivelul emisferului cerebral stâng (în perioada perinatală) și crize de epilepsie încă din copilărie. 

 

„Când a ajuns în atenția echipei noastre, frecvența crizelor era de aproximativ 3-4 crize pe săptămână. Echipa de neuroepileptologi a spitalului a ridicat ipoteza că - deși există o cicatrice majoră ce ar fi putut produce aceste crize - focarul responsabil de epilepsie era într-o zonă de creier ce avea aspect aproape normal: regiunea temporo-mezială stângă. Aceasta include în mod normal hipocampul, parte esențială a circuitului memoriei. Ipoteza a fost confirmată de studiile imagistice (IRM cerebral cu protocol de epilepsie) și electrofiziologice (video EEG cu electrozi măsurați și lipiți pe scalp) și a fost eliberat un plan de chirurgia epilepsiei”, se menționează într-o postare a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”. 

 

Ca atare, s-a decis rezecția polului temporal, nucleului amigdalian și hipocampului, lăsând zona mare aferentă AVC-ului neatinsă. 

 

„Dacă planul ar fi fost greșit, pacientul ar fi avut tulburări severe de memorie, fapt ce îi putea afecta sever calitatea vieții. Planul a fost discutat astfel în echipă multidisciplinară formată din neuroepileptologi și s-a stabilit că cea mai bună opțiune pentru acest caz era un abord care nu a mai fost încercat până acum în România, printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi. Echipa neurochirurgicală a fost asistată de o echipă anestezică dedicată, iar intervenția a durat 6 ore”, se mai spune în postarea citată. 

 

La trei luni de la intervenție, frecvența crizelor a scăzut de la trei-patru crize pe săptămână la niciuna, în trei luni.

 

„Definiția de «caz vindecat» totuși este absența crizelor timp de doi ani de la intervenție, pacientul rămânând atent monitorizat în această perioadă de către echipa de neuroepileptologie”, a declarat cpt. dr. Ciobotaru Georgian, medic specialist neurochirurg, Secția Neurochirurgie. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe