Newsflash
OPINII

Ghidul pentru urgenţele dentare

de Dr. Rareș Jugănaru - aug. 11 2023
Ghidul pentru urgenţele dentare

Acest articol nu are rolul de a aduce un afront pacienţilor, ci de a forma o conduită prin care să își poată gestiona starea de sănătate până la prezentarea în cabinetul stomatologic.

După o perioadă de practicat medicina dentară în regim de urgenţă, am descoperit acea parte a stomatologiei pe care o numesc „neinformată”. Mulţi pacienţi cu patologii diverse, pornind de la procese carioase complicate până la fracturi coronare sau chiar abcese dentare de dimensiuni considerabile, nu dispun de câteva principii elementare de medicină dentară. Pentru a le veni în ajutor, iată ce ar trebui să conţină ghidul  pentru urgenţele dentare.

Radiografia dentară

Cel mai important document de care au nevoie atât medicul, cât și pacientul îl reprezintă radiografia dentară. Fără ea nu se pot iniţia tratamentele stomato­logice. Deoarece radiografia dentară conţine informaţii precise despre statusul actual ce ţine de: dinţi, osul maxilar/mandibular, sinusurile maxilare, fosele nazale, localizarea și mărimea unui abces dentar, în cazul în care acesta se  dezvoltă etc.

O extracţie dentară corectă din punct de vedere etic este efectuată numai și numai după examinarea cu atenţie a unei radiografii. Sfatul meu pentru pacienţi este să-și facă o radiografie de tip OPG (ortopantomogramă sau radiografie panoramică). Ea este cea care captează imaginea întregii danturi și a maxilarelor, pe un singur film, cu o cantitate redusă de radiaţii și într-un timp de examinare scurt. Această radiografie o poţi păstra în format digital astfel încât poţi accesa la orice oră  conţinutul ei.

Extracţia dentară nu reprezintă o urgenţă! Subliniez această nuanţă deoarece majoritatea pacienţilor își doresc această procedură, în lipsa unei radiografii prin care să analizăm corect cazul medical. În plus, există și tratamente prin care durerea dentară poate fi ameliorată. Astfel, că nu este cazul ca pacientul să își piardă un dinte și să apeleze pe viitor la protetică dentară.

Avantajul?
1. Vei scurta timpul petrecut pentru a te prezenta la radiografie
2. Radiografia nu ţine cont de regiunile geografice în care te afli sau de limbile vorbite în diversele ţări prin care călătorești.
3. Doctorul evaluează precis patologia, radiografia permiţându-i stabilirea unui diagnostic diferenţial corect.

Caracterul durerii

Durerea capătă multe valenţe, care variază de la individ la altul. Aceste valenţe nu reprezintă un impediment. Fii atent la: momentul când apare durerea dentară (zi sau noapte); factorii care duc la accentuarea sau atenuarea durerii; durata durerii dentare. Pacientul trebuie să ţină o evidenţă a acestora și să o comunice doctorului 
curant cu lux de amănunte!

Antibiotice-analgezice?!

Antibioticele reprezintă primul gând al pacientului în momentul în care debutează un episod de durere dentară. Această categorie de medicamente nu trebuie să fie administrată acasă, fără consultaţia în prealabil a unui specialist din domeniul medical. În cazul în care antibioticele sunt administrate fără o consultaţie stomatologică, ele au doar rolul de a scădea rezistenţa sistemului imunitar. 

Deși analgezicele se pot elibera și fără prescripţie din farmacii, marele semnal de alarmă este dat de cantitatea de analgezice pe care și-o administrează pacientul fără o schemă de tratament bine ţintită. Nu este recomandat să iei o doză mare de analgezice într-un timp scurt până se calmează durerea!

„Leacuri auzite și văzute”

Leacurile apelează la efectul placebo. Cel mai bun exemplu este reprezentat de aplicarea alcoolului în zona dureroasă. Această pseudotehnică de tratament cauzează distrucţia zonei gingivale și provoacă o iritaţie suplimentară la acest nivel.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe