Newsflash
OPINII

Pacienţi și cumpărători

Pacienţi și cumpărători

În sistemul privat, îngrijirile medicale se opresc acolo unde se termină banii pacientului, nu acolo unde s-ar termina și acoperi toate nevoile de îngrijiri medicale specifice.

Furnizarea serviciilor medicale este influenţată în mare măsură de caracterul privat al furnizorului de servicii medicale și de implicarea directă a sistemului de asigurări sociale de sănătate. Medicina este un domeniu de activităţi înalt specializate, destinate prevenirii îmbolnăvirilor, tratării bolilor și recuperării funcţionale după instalarea unor boli invalidante. 

Sistemele de asigurări sociale de sănătate oferă servicii medicale compensate total sau parţial cetăţenilor care sunt îndreptăţiţi să beneficieze de ele. Acest mod de acordare a îngrijirilor medicale este transparent, previzibil și controlat. Priorităţile privind sănătatea publică și sănătatea individuală a populaţiei fac parte din politicile de sănătate promovate de conducerea politică. Finanţarea sistemului public de sănătate este livrată din surse publice.

 

Dacă finanţare din surse publice nu e...

Acordarea de servicii medicale la solicitarea explicită a cetăţeanului și cu plata integrală a acestora de solicitant are un caracter privat, confidenţial și dedicat. Astfel de servicii sunt operaţionale pe o piaţă comercială de servicii supuse în cea mai mare măsură regulilor pieţelor comerciale concurenţiale. Acest mod de furnizare a serviciilor medicale are un singur determinant – profitul. 

Cetăţeanul, în calitate de beneficiar și consumator al unor servicii medicale, se poate situa pe poziţia de pacient sau pe poziţia de cumpărător. În prima situaţie, când cetăţeanul folosește serviciile publice de sănătate, el poate fi considerat un pacient. Dar atunci când cumpără la preţul pieţei un serviciu medical solicitat explicit de el, putem considera că este un cumpărător în cel mai comercial sens al cuvântului. În ambele circumstanţe avem caracterul comun dat de faptul că cetăţeanul beneficiază de un serviciu medical. Dar sunt câteva aspecte care diferenţiază semnificativ cele două ipostaze.

Cel mai privatizat domeniu medical este stomatologia. Aici avem cea mai mare cotă de cabinete particulare și cei mai mulţi medici care lucrează exclusiv în privat. Sistemul public de asigurări sociale de sănătate are o pondere încă foarte mică în volumul de tratamente stomatologice. Și pentru medicii stomatologi care au contracte cu case de asigurări de sănătate cea mai mare parte a timpului și a volumului de tratamente stomatologice sunt derulate în sistem privat. 

 

Între sănătatea publică și falimentul cabinetului

Pentru medicul stomatolog, pacientul este ţinta intereselor sale sub toate aspectele. Serviciile oferite sunt adresate individului, patologiei și nevoilor de tratamente individuale. Problemele de sănătate publică, indicatorii de morbiditate, promovarea sănătăţii orale nu pot face parte din preocupările medicului, pentru simplul motiv că nu sunt generatoare de profit și, în lipsa unui profit, cabinetul este sortit falimentului. 

Cetăţeanul este privit ca potenţial client cumpărător de servicii. Îngrijirile medicale se opresc acolo unde se termină banii acestuia, nu acolo unde s-ar termina și acoperi toate nevoile de îngrijiri medicale specifice. Să nu ne mirăm când vedem în jurul nostru reclame agresive ale unor medici stomatologi – o atitudine și o reacţie normale și explicabile pe o piaţă de servicii unde concurenţa este acerbă, supraoferta de servicii este evidentă și capacitatea de absorbţie a serviciilor oferite este redusă. Unii medici sunt disperaţi și apelează la reclame cu oferte atractive și cu reduceri de tarife. Lanţurile de cabinete fac tot posibilul să distragă atenţia pacienţilor de la cabinetele stomatologice mici, care se identifică cu prestigiul unui medic stomatolog, și vor să atragă pacienţii spre un brand care promite să fie atât de generos încât este de nerefuzat.

Cât timp sistemul public de sănătate nu este capabil să satisfacă nevoile populaţiei, alternativa privată se va dezvolta tot mai mult. Acoperirea deficitară a costurilor de îngrijiri medicale printr-un sistem public de asigurări de sănătate întreţine și alimentează sistemul alternativ privat de servicii medicale. Medicii devin în tot mai mare măsură comercianţi, iar pacienţii care au banii necesari devin cumpărători de servicii medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe