Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Aliatul persoanelor care au nevoie de repaus vocal

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 10 martie 2023

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din SUA au dezvoltat primul dispozitiv inteligent portabil pentru monitorizarea continuă a modului în care oamenii își folosesc vocea.

Aparatul de dimensiuni reduse îi alertează pe cei care îl poartă în situaţia utilizării excesive a corzilor vocale. Dispozitivul, primul de acest gen, funcţionează pe bază de baterii și – poate cel mai important lucru de menţionat – este însoţit de algoritmi speciali.

repaus vocal aparat2

Acești algoritmi pot fi o adevărată schimbare de paradigmă pentru persoanele care se bazează pe voce pentru a comunica în mod eficient: cântăreţi, profesori, politicieni, operatori de call-center, antrenori etc. În plus, aparatul ar putea să-i ajute pe medici să monitorizeze de la distanţă și în mod continuu pacienţi cu tulburări ale vocii pe durata tratamentului lor.

Acest sistem a fost dezvoltat de o echipă interdisciplinară din care fac parte oameni de știinţă, ingineri din domeniul biomedicinei, interpreţi de operă și logopezi.

Monitorizare în timp real

Din ce este alcătuit, mai exact, aparatul? Dispozitivul este moale, flexibil, de dimensiunea unui timbru. El se lipește foarte simplu în zona superioară a pieptului, cât mai aproape de baza gâtului, pentru a simţi vibraţiile subtile asociate vorbitului și cântatului. Din acest punct, datele obţinute de aparat sunt transmise instantaneu, via Bluetooth, către telefonul sau tableta utilizatorului.

În acest fel, persoana care poartă dispozitivul își poate monitoriza activităţile corzilor vocale în timp real, pe parcursul zilei, și poate măsura utilizarea totală a vocii. Graţie unor algoritmi de învăţare special concepuţi, aparatul face diferenţa între vorbire și cântat, permiţându-le, de exemplu, cântăreţilor profesioniști să își monitorizeze separat fiecare activitate.

Datorită unei aplicaţii, utilizatorii își pot seta praguri vocale personalizate. Când sunt aproape de atingerea unui anumit prag în ceea ce privește folosirea corzilor vocale, telefonul inteligent, ceasul inteligent ori un alt dispozitiv legat la aplicaţie oferă un feedback haptic în timp real, sub forma unei alerte. Apoi își pot odihni vocea, prevenind folosirea ei în exces.

 

 

https://medicalxpress.com/news/2023-02-wearable-device-vocal-fatigue-voice.html

Etichete: monitorizare folosire voce

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.