Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Microbiom intestinal creat pe un cip

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 10 martie 2023

Tulburările apărute la nivelul microbiomului intestinal au asocieri puternice cu un spectru larg de boli. De aceea, este nevoie de o mai bună înţelegere a acestuia.

microbiom uman pe un cip

Modelele ce reproduc la o scară mai mică mediul din interiorul intestinului uman sunt extrem de utile pentru o mai bună înţelegere a funcţiei microbiomului și a bolilor asociate acestuia. Din acest motiv, cercetătorii de la Universitatea California, Berkeley, și cei de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley au descris recent modul în care dispozitivele de tipul „microbiom intestinal pe un cip” (gut-on-a-chip, în original) pot face legătura între modelele din laborator și biologia umană.

        Nu de puţine ori, în cercetare s-au folosit – și se folosesc – dispozitive de tipul „organ pe cip”. Acestea sunt modele miniaturale ale organelor umane. Conţin microcanale unde culturile de celule și de ţesuturi interacţionează cu nutrienţi controlaţi în mod precis de cercetători. Folosind astfel de modele, se evită provocările din trialurile clinice clasice, cum ar fi cele legate de timpul îndelungat de așteptare, de costuri ori de testarea pe animale.

        Obţinerea unui astfel de model al microbiomului uman pe un cip este deosebit de dificilă. Totuși, printr-un design creativ, dispozitivele „microbiom intestinal pe cip” pot simula multe dintre aceste proprietăţi, cum ar fi atmosfera anaerobă a intestinului, circulaţia fluidelor, contracţia/relaxarea etc. Un alt avantaj ar fi că, prin cultivarea celulelor intestinale în acest mediu, cipul respectiv ar semăna și mai mult cu biologia umană, faţă de culturile standard de celule folosite în laboratoare.

Tehnologie cu multiple întrebuinţări

        Modelele recente de microbiom intestinal realizat pe suprafaţa unui cip de mici dimensiuni au demonstrat că au succes în menţinerea unei culturi viabile a celulelor intestinale umane și a microbiomului pe o perioadă de câteva zile și chiar de câteva săptămâni. O astfel de tehnologie, „banalul” cip, deschide o cale nouă ce ar permite analizarea microbiomului în condiţii relevante din punct de vedere biologic. Caracteristicile sale unice fac ca „organul pe cip” să fie apt pentru numeroase investigaţii știinţifice în viitorul apropiat. Folosind această tehnologie și caracteristicile cipului, cercetătorii pot studia anumite boli și chiar unele medicamente.

 

 

https://medicalxpress.com/news/2023-02-gut-microbiome-chip.html

Etichete: organ on a chip microbiom pe cip

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.