Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

UE are cadru de reglementare care să protejeze independența mass-mediei

de Florentina Ionescu - mai 8 2024
UE are cadru de reglementare care să protejeze independența mass-mediei

De ieri a intrat în vigoare primul cadru de reglementare al UE destinat să protejeze independența și pluralismul mass-mediei. 

Este vorba de un set nou de norme fără precedent, destinate să protejeze independența și pluralismul mass-mediei, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. Ieri, 7 mai, a intrat în vigoare Legea europeană privind libertatea mass-mediei. Acest nou act legislativ prevede garanții împotriva interferențelor politice în deciziile editoriale și împotriva supravegherii jurnaliștilor. Legea garantează funcționarea mai ușoară a mass-mediei pe piața internă și online. De asemenea, regulamentul urmărește să asigure independența și finanțarea stabilă a serviciilor publice mass-media, precum și transparența privind proprietatea asupra mass-mediei și alocarea cheltuielilor cu publicitatea de stat. 

„Pentru prima dată, UE dispune de un act legislativ care protejează libertatea mass-mediei. UE este conștientă de faptul că jurnaliștii au un rol esențial pentru democrație și că trebuie protejați. Solicit statelor membre să pună cât mai repede în aplicare noile norme”, a declarat vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová. 

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a adăugat: 

„Societățile din domeniul mass-media au un rol vital în cadrul democrațiilor noastre, dar se confruntă cu o scădere a veniturilor, cu amenințări la adresa libertății și a pluralismului mass-mediei și cu norme naționale diferite, neuniforme. Datorită Legii europene privind libertatea mass-mediei, societățile din domeniul mass-media vor beneficia de garanții comune la nivelul UE, prin care se asigură o pluralitate a vocilor, și vor putea fructifica mai bine oportunitățile legate de funcționarea pe piața noastră unică fără nicio interferență, privată sau publică”. 

Propus de Comisia Europeană în septembrie 2022, acest regulament instituie mai multe măsuri de protecție a dreptului la pluralitatea mass-mediei, care au devenit aplicabile după 6 luni. În acest infografic (vezi mai jos) sunt disponibile mai multe detalii privitoare la calendarul aplicării regulamentului. 

De asemenea, sunt disponibile online mai multe informații despre acțiunile prin care Comisia sprijină libertatea și pluralismul mass-mediei și siguranța jurnaliștilor. 


Notă autor:

Sursa foto principală: imagine generată cu inteligența artificială la 8 mai, 10:59 AM.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe