Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Tratament inovativ în limfedem

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 13 mai 2022

Limfedemul este o afecţiune caracterizată prin acumularea în exces a lichidelor la nivelul ţesuturilor și edemaţierea (mărirea în dimensiuni) acestora.

p2De cele mai multe ori, limfedemul afectează membrele superioare sau inferioare. Supravieţuitorii cancerului de sân se confruntă adesea cu această afecţiune din cauza faptului că în timpul procedurilor chirurgicale ganglionii limfatici axilari sunt afectaţi sau chiar îndepărtaţi.

În scop terapeutic, un grup de cercetători a dezvoltat un manșon robotic moale, controlat cu un cip microfluidic cu 16 canale. Acest prototip este mai portabil decât dispozitivele anterioare, menite să creeze presiune pentru a stimula întoarcerea limfei.

Cipul microfluidic are în componenţa sa 16 canale, fiecare având o rezistenţă diferită. Acest fapt creează un decalaj între circulaţia fluxului prin fiecare canal, determinând baloanele din manșon să se umfle secvenţial și tot astfel să împingă fluidul către partea superioară a braţului.

Faţă de modelele anterioare, acest design necesită doar două supape miniaturale, în loc de opt supape voluminoase, consumatoare de energie. Prin plasarea unui senzor între manșon și braţ, echipa de cercetători a măsurat și optimizat presiunea manșonului pentru a regla curgerea fluidului. În prezent, cercetătorii recrutează pacienţi pentru a testa acest dispozitiv.

Citiți și: Diagnosticul neinvaziv al epilepsiei

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220505114635.htm

Etichete: limfedem ltratament limfedem manson robotic manson

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.