Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Tratament inovativ în limfedem

de Dr. Diana Andronache - mai 13 2022
Tratament inovativ  în limfedem

Limfedemul este o afecţiune caracterizată prin acumularea în exces a lichidelor la nivelul ţesuturilor și edemaţierea (mărirea în dimensiuni) acestora.

p2De cele mai multe ori, limfedemul afectează membrele superioare sau inferioare. Supravieţuitorii cancerului de sân se confruntă adesea cu această afecţiune din cauza faptului că în timpul procedurilor chirurgicale ganglionii limfatici axilari sunt afectaţi sau chiar îndepărtaţi.

În scop terapeutic, un grup de cercetători a dezvoltat un manșon robotic moale, controlat cu un cip microfluidic cu 16 canale. Acest prototip este mai portabil decât dispozitivele anterioare, menite să creeze presiune pentru a stimula întoarcerea limfei.

Cipul microfluidic are în componenţa sa 16 canale, fiecare având o rezistenţă diferită. Acest fapt creează un decalaj între circulaţia fluxului prin fiecare canal, determinând baloanele din manșon să se umfle secvenţial și tot astfel să împingă fluidul către partea superioară a braţului.

Faţă de modelele anterioare, acest design necesită doar două supape miniaturale, în loc de opt supape voluminoase, consumatoare de energie. Prin plasarea unui senzor între manșon și braţ, echipa de cercetători a măsurat și optimizat presiunea manșonului pentru a regla curgerea fluidului. În prezent, cercetătorii recrutează pacienţi pentru a testa acest dispozitiv.

Citiți și: Diagnosticul neinvaziv al epilepsiei


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220505114635.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe